Povodom Dana opštine Dimitrovgrad održana Svečana sednica i dodeljene opštinska nagrada i priznanja

Povodom 21. septembra, Roždestva Presvete Bogorodice i praznika opštine Dimitrovgrad, juče je u velikoj sali Centra za kulturu održana Svečana sednica Skupštine opštine Dimitrovgrad, kojoj su prisustvovali predstavnici javnog i društveno-političkog života iz Srbije i Bugarske i Ambasade Republike Bugarske u Republici Srbiji, kao i brojni građani i gosti.

Čestitavši praznik svim građanima, a gostima poželevši prijatan boravak u našem gradu, sednicu je zvanično otvorio predsednik Skupštine opštine Dimitrovgrad Zoran Đurov.

Prisutni su imali priliku da pogledaju i promotivni film o opštini Dimitrovgrad u produkciji Positive Production, koji sagledava neke od najbitnijih aktivnosti opštine u prethodnih godinu dana na različitim poljima, od saobraćaja i infrastrukture, preko sporta do kulture i rada sa mladima.

Prisutne je pozdravio i predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov, koji se osvrnuo na značajne postignute rezultate u radu lokalne samouprave i izrazio izuzetno zadovoljstvo činjenicom da je u prethodnih godinu dana urađeno dosta toga i pored poteškoća sa kojima se opština suočavala. Dimitrov se između ostalog zahvalio svima koji su dali svoj maksimum da se zajedničkim snagama postignu svi ostvareni rezultati – radnicima u socijalnoj sferi, u prosveti, JP „Komunalac“, STC „Caribrod“, zaposlenima u oblasti kulture, opštinskoj upravi, kao i saradnicima iz niza institucija i nevladinog sektora iz Srbije i Bugarske.

Uz želje za dalji razvoj i napredak, Dimitrovgrađanima su praznik čestitali i Emil Karaivanov, gradonačelnik opštine Asenovgrad, koja je već pet godina pobratimljena sa opštinom Dimitrovgrad, kao i zamenik predsednika opštine Dimitrovgrad u Bugarskoj Jašo Minkov i gradonačelnica opštine Pernik Vjara Cerovska.

Na Svečanoj sednici su povodom praznika opštine Dimitrovgrad po tradiciji dodeljena i opštinska priznanja i nagrade zaslužnim pojedincima i institucijama. Ove godine opštinska priznanja su zaslužili:

Potpukovnik i pisac Jordan Stavrov iz sela Borovo – Barje, za postignute rezultate i zalaganje u oblasti kulturnog i društvenog života. Autor više romana i eseja i član udruženja manjinskih pisaca Slovenije, svojim delima, koja su vezana za njegovo rodno selo i Dimitrovgrad, uspešno populariše svoj zavičaj;

Policijski službenik SGP Dimitrovgrad Ivica Manojlović, za postignute rezultate u obavljanju poslova zaštite i bezbednosti državne granice kroz otkrivanje i učestvovanje u otkrivanju i rasvetljavanju krivičnih dela i prekršaja, čime je doprineo bezbednosti i ličnoj sigurnosti građana opštine Dimitrovgrad;

Docent i neurohirurg dr Vesna Nikolov, poreklom iz sela Izatovci, doktor Klinike za neurohirurgiju KC Niš i docent na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu, sa reprezentativnim referencama i zalaganjem na naučnim projektima, kao nosilac značajnih stručnih znanja i izuzetnih moralnih i ljudskih kvaliteta;

Rosica Mladenova, doktor nauka u oblasti filmske i medijske umetnosti, režiser u BNT-u, honorarni profesor NATFIZ-a, za promovisanje opštine Dimitrovgrad. Kroz podršku filmskoj umetnosti, kao direktor festivala „Arlekin“ Mladenova održava uspešnu saradnju sa mladima iz Bugarske i dijaspore, a kao učesnici u festivalu, dimitrovgradski srednjoškolci godinama unazad imaju priliku da kroz svoja ostvarenja promovišu svoj rodni kraj;

Fondacija „Zamisli život“, za postignute rezultate u rešavanju zdravstvenih i socijalnih problema u opštini Dimitrovgrad. Svojim inicijativama fondacija obezbeđuje sredstva građanima kojima je pomoć neophodna, pomaže osobama obolelim od malignih bolesti, osobama sa invaliditetom, te građanima sa socijalnim problemima;

Jasminka Mančev, direktor Narodne biblioteke „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu, za postignute rezultate i zalaganje u oblasti kulturnog i društvenog života. Kao izuzetan novinar, voditelj programa, autor niza dokumentarnih filmova, producent emisije za decu i mlade na srpskom i bugarskom jeziku, simbol prezentera grada na lokalnom nivou i nacionalnim i međunarodnim događajima, ostavlja značajan trag u kulturi i informisanju.

Opštinska nagrada u vidu zlatnika ove godine je dodeljena posthumno doktoru veterinarske medicine iz Dimitrovgrada Đorđu Dimovu, za predanost veterinarskoj struci i posvećenost u izgradnji lokalne samouprave u službi građana. Rukovodilac Veterinarske stanice u Dimitrovgradu i osnivač privatne veterinarske stanice, član opštinskog veća zaduženog za poljoprivredu i ruralni razvoj, zamenik predsednika opštine, predsednik Skupštine opštine Dimitrovgrad, Dimov je bio predan i pošten doktor-veterinar i političar, brižan i odan otac i suprug i pravdoljubiv čovek, navodi se u obrazloženju. Dimov je, takođe, bio i pokretač inicijative da nagrada opštine Dimitrovgrad povodom Dana opštine bude upravo zlatnik.

U okviru Svečane sednice prisutni su uživali i u muzičkim izvođenjima: pred publikom su se predstavili Policijski orkestar Srbije i članovi duvačkog orkestra Delavska godba Trbovlje iz Slovenije, kao i hor Osnovne škole „Hristo Botev“ u Dimitrovgradu.

Ovaj kulturni događaj bio je i prva manifestacija održana u novoj, rekonstruisanoj sali dimitrovgradskog Centra za kulturu.

D. Jelenkov

Foto: Milana Videnov

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar