Obeležen Dan opštine Dimitrovgrad, opštinska nagrada uručena Programu Swiss PRO

U okviru obeležavanja Dana Opštine Dimitrovgrad “Roždestva Presvete Bogorodice – Male Gospojine”, u velikoj sali Centra za kulturu u prisustvu mnogobrojnih zvanica i gostiju održana je svečana sednica.

Posle uvodnog izlaganja predsednika Skupštine opštine Zorana Đurova, prikazan je promotivni film u produkciji Radio-televizije Caribrod o tome šta je sve u protekloj godini urađeno u opštini Dimitrovgrad na poboljšanju infrastukturnih uslova i kvaliteta života građana i na svim drugim poljima.

U svom obraćanju predsednik opštine Vladica Dimitrov je pozdravio goste i čestitao praznik svim građanima opštine Dimitrovgrad, istakavši da će lokalna samouprava stvoriti perspektivu za ljude koji su ostali da žive ovde i za decu koja žele da se vrate u Dimitrovgrad. To će, kako kaže, biti glavna misija opštinskog rukovodstva u godinama koje dolaze.

Ambasador Republike Bugarske u Srbiji Petko Dojkov je čestitao praznik svim građanima Dimitrovgrada i zahvalio se predsedniku opštine Vladici Dimitrovu i predsedniku Skupštine opštine Zoranu Đurovu na pozivu da prisustvuje svečanosti.

“U godinama za nama smo uspešno realizovali mnoge projekte i nadam se da će se takva praksa nastaviti i u budućnosti. I do dan danas Dimitrovgrad nastavlja da bude centar bugarske nacionalne manjine u Srbiji i zato želim da ponovo pozdravim stanovnike ovog grada, da im poželim da budu živi i zdravi i da nastave da čuvaju bugarsku tradiciju i da ujedno budu i lojalni građani Republike Srbije” – istakao je Dojkov.

Ambasador Republike Srbije u Bugarskoj Željko Jović je rekao da se trudi da maksimalno doprinese što boljem i što bržem razvoju odnosa između dve po svemu bratske i prijateljske države. On je takođe dodao da treba da se radi na tome da odnosi dve zemlje budu sve bolji i sve jači, jer, kako ističe, samo zajedno može se postići sve.

Zamenik predsednika opštine Dimitrovgrad iz susedne Bugarske Jašo Minkov takođe se obratio prisutnima.

“Osećaj koji me ovde preovladao je osećaj da sam među prijateljima, među ljudima sa kojima delim iste ciljeve, iste poglede, iste snove. Evropske vrednosti i ideali su nešto veoma važno i veoma lepo, ali za mene je još važnije ono što vi radite da ojačate svoj duh, svoje korene, da sačuvate pre svega svoj nacionalni identitet. Dimitrovgrad je divan grad sa vrednim, pametnim i uspešnim ljudima. Vi imate prijatelje. Činjanica da smo sada ovde sa vama dokazuje da zaista imate prave prijatelje sa kojima, opet kažem, delite zajedničke ciljeve i želju da uspemo da napravimo naše gradove i države što boljim za buduća pokolenja. Budite jaki, mudri, uspešni, vi to možete, srećan praznik” – kazao je Minkov.

Čestitlke povodom Dana opštine uputili su i predstavnici opštine Asenovgrad i Etropole, kao i organizacija SOS Dečja sela Srbije.

Nakon izlaganja usledio je najvažniji deo svečanosti – dodela opštinske nagrade i uručivanje opštinskih priznanja.

Nosilac ovogodišnje opštinske nagrade je Program Swiss PRO za pomoć u uvođenju novih inovativnih e-usluga, podršku u uspostavljanju principa dobrog upravljanja i jačanju lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost u opštini Dimitrovgrad.

Opštinska priznanja dodeljena su Slobodanu Krstiću za doprinos u očuvanju kulturne i sportske istorije Dimitrovgrada, Simeonu Manovu Noni, posthumno, za doprinos u razvoju fudbala, atletike i sporta u celini na teritoriji opštine Dimitrovgrad, Domu zdravlja Dimitrovgrad za uspešno sprovedenu vakcinaciju na teritoriji opštine, Dimitru Ilijevu za doprinos u razvoju likovnog stvaralaštva u opštini Dimitrovgrad, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, Direkciji policije, Upravi granične policije, Regionalnom centru granične policije prema Bugarskoj za doprinos u očuvanju bezbednosti i zaštiti državne granice u vreme migrantske krize i Lozanu Gocevu za doprinos u rešavanju problema vodosnabdevanja na teritoriji opštine Dimitrovgrad.

Svečanost povodom Dana opštine Dimitrovgrad završena je muzičkim numerama Rošer etno benda koji će večeras u 20:00 časova održati koncert u velikoj sali Centra za kulturu. Ulaz za sve zainteresovane je besplatan.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar