Kreativni umetnik Stefan Pavić dobitnik priznanja Opštine Dimitrovgrad

Umetnički fotograf, snimatelj i kreativni umetnik Stefan Pavić dobitnik je opštinskog priznanja povodom praznika Opštine Dimitrovgrad. Nagrada mu je uručena na centralnoj svečanosti 21. septembra za foto promociju ljudi i događaja iz opštine Dimitrovgrad na društvenim mrežama.

Pavić je rođen 1998. godine u Gnjilanu na Kosovu i Metohiji, a godinu kasnije postao je stanovnik Dimitrovgrada, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Ljubav prema fotografiji ga privlači još iz školskih dana.


„Drago mi je što sam dobio opštinsko priznanje za moj rad i promociju Dimitrovgrada na društvenim mrežama. Najdraži komentar mi je kad neko kaže da ne može da prepozna Dimitrovgrad na mojoj fotografiji. Ova nagrada će mi biti najdraža od svih jer dolazi iz Dimitrovgrada i predstavljaće mi podstrek za dalji rad na promociji Dimitrovgrada i njegove fascinantne prirode, koju zaista treba da čuvamo“, rekao je Pavić za FAR nakon uručenja priznanja.

Svoju profesionalnu karijeru započeo je 2018. godine na dvojezičnom Internet Portalu FAR iz Dimitrovgrada, gde i danas radi. Od tada je angažovan na različitim projektima o bugarskoj nacionalnoj manjini u Srbiji i regionu, na istorijskim i kulturnim dokumentarnim serijalima i filmovima, kao i na TV reportažama. Njegov lični rad fokusiran je na dugogodišnje dokumentarne foto projekte koji istražuju njegovu zajednicu, interakcije unutar nje, depopulaciju i mlade.


Laureat je brojnih nagrada i priznanja, među kojima i nagrada za najbolji dokumentarni film „Velika srca u malim ljudima“ na Međunarodnom filmskom festivalu „Arlekin“ u Varni 2018. godine. Dobitnik je i treće nagrade za fotografiju „Pametnik“ – počast palim srpskim i bugarskim oficirima i herojima“ na 16. konkursu „(Ne)briga o kulturnom nasleđu“ 2019. godine, koji tradicionalno organizuje Muzej Ponišavlja u Pirotu. Fotografija portret Save iz Dimitrovgrada uvrštena je među najbolje za 2019. godinu na renomiranom američkom veb-sajtu “Flickr” koji svake godine bira najupečatljivije fotografije iz celog sveta i ima oko 90 miliona registrovanih korisnika.


Stefan je bio među finalistima 24. Nacionalnog takmičenja „Press Photo Srbija 2022“ za najbolje fotografije u lokalnim medijima sa svojim dugogodišnjim projektom o depopulaciji sela u dimitrovgradskoj opštini. Dobitnik je prestižne nagrade za najbolji projekat iz Srbije na 6. Međunarodnom festivalu „Beogradski mesec fotografije“ (Belgrade Photo Month) u okviru konkursa „Novi talenti 2023“ za mlade fotografe, za projekat pod nazivom „Odrastanje u svetlosti“ koji predstavlja ljude, njihove različitosti, ljudski duh i odnos prema prirodi.

Dobitnik je VID granta za najbolji foto projekat na Balkanu 2023. godine, a 2024. je nagrađen fotoaparatom Polaroid i trodnevnim seminarom sa fotografima iz poznate Magnum foto agencije iz Sjedinjenih Američkih Država za foto projekat o svom rodnom kraju na Kosovu i Metohiji.

 


Učestvovao je na različitim foto i video seminarima, uključujući BBC školu za video novinarstvo, radionicu Foundry Photojournalism 2021, koju su organizovali VII Academy i Photowings, a deo je treće generacije studenata Sarajevo radionice za dokumentarnu i narativnu praksu. Godine 2023. dobio je stipendiju i proveo mesec dana u Arlu u Francuskoj, na kampu za dokumentarnu fotografiju. 2024. godine dobio je stipendiju za desetodnevnu foto radionicu Inside Out Magnum agencije u Tirani.


Učesnik je Festivala dokumentarne fotografije „Visa Pour Limage“ u gradu Perpinjan u Francuskoj 2022. i foto festivala “Kranj Foto Fest” u Sloveniji 2024. godine. Već dve godine je član žirija foto konkursa Muzeja Ponišavlja u Pirotu i član je foto kolektiva Kamerades iz Beograda koji neguje dokumentarnu fotografiju u regionu.

Pored fotoaparata, još jedno njegovo umetničko oružje je kamera kojom je do sada snimio brojne TV emisije, serijale, reportaže i dokumentarne filmove u produkciji Internet Portala FAR i FAR TV-a. U dvojezičnom FAR-u posebno su upečatljive njegove foto reportaže i foto priče, a često puta objavljuje umetničke, atraktivne i neuobičajene fotografije za rubriku Foto dana i za redovan informativni program. Član je i redakcije časopisa za decu i mlade FARČE.


Učesnik je radionice antropološkog i ekološkog filma KINO EKO 2022. godine na Staroj planini u organizaciji Akadememskog filmskog centra pri Domu kulture Studentski grad sa Novog Beograda, kao i međunarodne likovne kolonije “Poganovski manastir 2022” i brojnih izložbi i takmičenja u Srbiji i inostranstvu. Pohađao je raznovrsne seminare i škole iz oblasti umetničke fotografije i snimateljskog rada. Njegov stvaralački rad je deo privatnih kolekcija, javnih institucija, informativnih sajtova i knjiga, a svoja dela izlagao je u galerijama i izložbenim prostorima u Dimitrovgradu, Pirotu, Nišu, Beogradu, Sofiji, Hagu…

Svojim talentom, umećem i požrtvovanim umetničkim radom fotoaparatom i kamerom je ovekovečio brojne događaje, ljude, sela, prirodne lepote i kulturno-istorijsko nasleđe Dimitrovgrada i okoline. Sa porodicom živi u dimitrovgradskom selu Željuša.

Ekipa FAR-a čestita svom kolegi Stefanu Paviću na priznanju i želi mu puno uspeha u daljoj karijeri.

P. Videnov

Foto: Mikica Kostov / Lična arhiva Stefana Pavića

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar