Fotograf FAR-a Stefan Pavić među finalistima prestižnog konkursa “Press Photo Srbija 2022”

Među finalistima ovogodišnjeg prestižnog 24. godišnjeg nacionalnog konkursa “Pres Photo Srbija 2022” za najbolje fotografije u domaćim medijima, našao se fotograf i snimatelj FAR-a Stefan Pavić. Od ukupno 12 prijavljenih slika, njegovih osam fotografija iz kategorije “Reportaža (kolekcija)” pod nazivom “Napuštena sela u opštini Dimitrovgrad” izloženo je među 143 rada na ovogodišnjoj izložbi Međunarodnog festivala fotografije “Vizualizator 2022” u galeriji “Progres” u Beogradu. Pavić je na konkurs poslao i 5 fotografija za kategoriju “Portret” i jednu fotografiju za kategoriju “Blic”.

Veliki uspeh mladog i izuzetno talentovanog fotografa FAR-a dokazuje da njegovo vizuelno stvaralašvo značajno doprinosi kvalitetu medija u kojem radi i generalno u sferi medijske fotografije u Srbiji. Pavić je fotoaparatom na dokumentarni način ovekovečio određene i neponovljive trenutke u selima Radejna, Kamenica, Braćevci, Kusavrana i Petačinci i kaže da ga fotografisanje sela privlači više od 4 godine, još pre njegovog dolaska u redakciju FAR-a.

“Ovo je za mene podstrek za još bolji rad, Želeo sam da snimljenim fotografijama ostavim trajan dokument o nekadašnjem životu u selima koja polako nestaju. Želja mi mi je da u bliskoj budućnosti napravim i samostalnu izložbu kojom bi pokazao da je u selima nekada postojao život i da su uglavnom staračka domaćinstva poslednji čuvari stočarske tradicije dimitrovgradskih sela, jer njih nema ko da nasledi. Nadam se da sam u svojoj snimateljskoj misiji sa idejom mog fotografskog projekta uspeo i da sam fotoaparatom uhvatio zaboravljene trenutke življenja jedne zajednice uglavnom u napuštenim planinskim selima”, kaže fotograf FAR-a.

Konkurs “Press Photo Srbija” organizovao Centar za razvoj fotografije, a glavnu nagradu dobio je Marko Đurica za reportažu “Ukrajina”.

Članovi žirija bili su Predrag Uzelac, profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Igor Ril, istoričar umetnosti, Espen Rasmussen, urednik norveškog magazina VG, Nuno Ricou Salgado, direktor evropske platforme festivala, Oliver Bunić, fotograf i Zvezdan Mančić, predsednik Centra za razvoj fotografije.

Pravo učešća na konkursu imali su svi medijski fotografi, državljani Srbije, koji su fotografije snimili u Srbiji ili u inostranstvu, kao i strani državljani koji su fotografije snimili u Srbiji od 1. novembra 2021. do 1. novembra 2022. godine.


Studenti VII akademije u Perpinjanu

Stefan Pavić je ovog leta učestvovao na Festivalu dokumentarne fotografije “Visa Pour L’image”, koji se svake godine održava od 27. avgusta do 11. septembra u gradu Perpinjan u južnoj Francuskoj, u blizini obale Lionskog zaliva na Sredozemnom moru. Ovaj događaj okuplja ljubitelje fotografije iz celog sveta, a mladi dimitrovgradski fotograf je doneo puno lepih utisaka, ali i nova znanja sa ovog festivala, u okviru koga se organizuju projekcije filmova, prezentacije fotografija, raznovrsne izložbe i edukacije.

Stefan Pavić je snimatelj dokumentarnog filma “Velika srca u malim ljudima” koji je osvojio 1. mesto za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu “Arlekin” 2018. godine u poznatom bugarskom letovalištu Varna.

On je 2019. godine dobio treću nagradu za fotografiju na 16. konkursu „(Ne)briga o kulturnom nasleđu“, koju tradicionalno organizuje Muzej Ponišavlja u Pirotu. Reč je o fotografiji „Pametnik“ – počast palim srpskim i bugarskim oficirima i herojima, koju je naslikao na Neškovom brdu nadomak Dimitrovgrada.

Fotografija našeg talentovanog fotoreportera koja predstavlja portret Save iz Dimitrovgrada, uvrštena je među najbolje za 2019. godinu na poznatom i renomiranom američkom veb-sajtu “Flickr”, koji svake godine bira najupečatljivije fotografije iz celog sveta i ima oko 90 miliona registrovanih korisnika.

Stefan Pavić je rođen 1998. godine u Gnjilanu na Kosovu i Metohiji, a godinu kasnije postao je stanovnik Dimitrovgrada, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Ljubav prema fotografiji ga privlači iz školskih dana. Učesnik je međunarodne likovne kolonije “Poganovski manastir” i brojnih izložbi i takmičenja u zemlji i inostranstvu, a pohađao je raznovrsne seminare i škole iz oblasti umetničke fotografije i snimateljskog rada. Pored fotoaparata, još jedno njegovo umetničko oružje je kamera kojom je do sada snimio brojne TV emisije, serijale, reportaže i dokumentarne filmove. U dvojezičnom Internet Portalu FAR radi od 2018. godine, na kojem su posebno upetačljive njegove foto reportaže i foto priče. Često puta na FAR-u objavljuje umetničke, atraktivne i neuobičajene fotografije za rubriku Foto dana.

Ekipa FAR-a čestita svom mladom kolegi na uspehu koji postiže u oblasti umetničke fotografije i snimateljskog posla.

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Foto naslovna: Vladimir Živojinović

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar