Otvoreno pismo: Vukosavljević narušio integritet radne grupe za medijsku strategiju

Članovi Radne grupe za izradu Nacrta Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji do 2023. godine uputili su danas otvoreno pismo premijerki Ani Brnabić u kome ocenjuju da je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević svojim poslednjim izjavama narušio integritet članova te grupe i doveo u pitanje proklamovane namere Vlade Srbije u vezi sa izradom tog veoma važnog dokumenta.

“Tvrdnjom da će u novoj Medijskoj strategiji biti možda 80 ili 90 odsto do onoga što je ova prethodna (radna grupa) uradila’, Vukosavljević ne samo da prejudicira ishod procesa izrade Nacrta Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2023. godine, već unapred obesmišljava napore svih članova novoformirane radne grupe koji pokušavaju da svojim angažmanom značajno unaprede institucionalni okvir za podizanje nivoa medijskih sloboda i slobode izražavanja u našem društvu”, navodi se u pismu.

Članovi Radne grupe očekuju od Vlade Srbije jasan odgovor na konstatacije ministra Vukosavljevića, pre svega, o svrsi njihovog angažmana.

Ako Ministarstvo kulture i informisanja zaista planira da u konačnom tekstu Strategije zadrži najveći deo prethodnog Nacrta Medijske strategije, iz te grupe ne vide razlog za toliko trošenja materijalnih i ljudskih resursa na izradi novog dokumenta.

Članovi Radne grupe podsećaju Vukosavljevića da, prema onome što je zvanično saopšteno, “Vlada Srbije nije bila zadovoljna činjenicom da u prethodnoj radnoj grupi nisu učestvovali predstavnici relevantnih novinarskih i medijskih udruženja i asocijacija, ali i sadržinom ponuđenog Nacrta Medijske strategije”.

“Većina nas je ušla u Radnu grupu sa uverenjem i Vašim garancijama da ćemo imati potpunu slobodu u izradi ovog strateškog dokumenta, bez ikakvih dodatnih ograničenja. Prethodni Nacrt Medijske strategije, prema onom što je dogovoreno, samo je jedan od dokumenata koji će nam poslužiti kao polazna osnova u našem radu”, dodaju člavovi Radne grupe u otvorenom pismu premijerki Brnabić.

Zbog toga oni zahtevaju od Vlade Srbije i premijerke da još jednom članovima Radne grupe, javnosti, ali i ministru Vukosavljeviću, pojasni da li su angažovani za izradu “tih nedostajućih 10 do 20 odsto već postojećeg Nacrta Strategije, ili želi da dobije celovito rešenja koje će biti u skladu sa evropskim standardima, profesionalnim uzusima i željom da se uvaže obostrana proklamovana uverenja o potrebi za sveobuhvatnom Medijskom strategijom, koja će uvažavati pre svega javni interes građana Srbije u skladu sa njihovim ustavnim pravima”.

Pismo su potpisli Članovi radne grupe Stojan Marković (Lokal Pres), Vukašin Obradović (NUNS), Dalila Ljubičić (Asocijacija medija), Jelena Kleut (NDNV), Nino Brajović (UNS), Boban Tomić (ANEM) i Tanja Maksić (AOM).

  Izvor: Beta/Autonomija

Foto: Slaviša Milanov

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар