U Dimitrovgradu održana dvodnevna konferecnija o migrantima

   Rešavanje migrantske krize u Srbiji na svim nivoima i pokušaj da se pronađe odgovor za pravovremeno delovanje na lokalnom nivou bile su glavne teme dvodnevne konferencije održane u Dimitrovgradu. U radu ovog skupa pod nazivom “Migranti u tranzitu kroz Republiku Srbiju juče i danas” učestvovali su predstavnici opštine Dimitrovgrad i Pirot, policije, tužilaštva, humanitarnih i  nevladinih organizacija, obrazovnih ustanova i medija iz opština Zaječar, Knjaževac, Dimitrovgrad, Pirot, Crna Trava i Bosilegrad.

   Skup je otvorio Dragan Mladenović iz udruženja Pirgos iz Pirota. Pozdravljajući učesnike konferencije većnik opštine Dimitrovgrad Slavoljub Manoilov je iskazao svoja očekivanja da će se nakon ovog susreta naći dobra rešenja za prevazilaženje migrantske krize, koja je pogodila našu lokalnu zajednicu. Manoilov je naglasio da se u Dimitrovgradu radi na izgradnji prihvatnog centra za migrante kako bi ova sredina spremno dočekala novi talas izbeglica.

97

   Moderatori konferencije prezentovali su načine izgradnje kapaciteta i jačanja mehanizama zaštite i poboljšanje okvira za upravljanje mešovitim migracijama na lokalnom nivou, kroz uključivanje relevantnih lokalnih i nacionalnih aktera, uz poštovanje ljudskih prava. Bilo je reči i o migraciji kroz istoriju, praktičnim aspektima migrantske krize na balkanskoj ruti kroz Srbiju, kao i o izbeglicama sa Bliskog istoka u fokusu lokalnih medija, rizicima i ranjivosti dece u migrantsko-izbegličkoj krizi.

98   Konferenciju je organizovalo udruženje “Pirgos” iz Pirota uz podršku Danskog saveta za izbeglice.

D. A. Videnov

Foto: Danijela Apostolov Videnov

Bez komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.