U četvrtak premijera dokumentarnog filma „Šopska salata – u potrazi za tajnim sastojkom“ u Narodnoj biblioteci u Dimitrovgradu

   U četvrtak, 26. januara sa početkom od 17:00 časova u holu Narodne biblioteke „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu biće premijerno prikazan dokumentarni film pod nazivom „Šopska salata – u potrazi za tajnim sastojkom“.

   Reč je o tridesetominutnom duhovitom i razigranom dokumentarnom filmu o Šopima, etnografskoj grupaciji koja priča na svom dijalektu, ima svoje običaje i tradiciju, karakterističan humor i kuhinju koja je nadaleko poznata. Dimitrovgrad, odnosno nekadašnji Caribrod sa krajnjeg jugoistoka Srbije je gradić u podnožju Stare planine, koji je izabran za film, kao jedan manji, ali vrlo autentičan deo šopske kulture. Iako se granica kroz različite istorijske prilike i epohe menjala, dimitrovgradski – caribrodski kraj je uvek ostajao tik uz graničnu brazdu dve susedne zemlje – Srbije i Bugarske i sačuvao svoj specifičan identitet.

   Šopska salata se sastoji iz nekoliko delova, koji naizgled ne idu jedan uz drugi, ali u kombinaciji sa svim dodacima čine savršeno predjelo koje je proglašeno za jedno od najomiljenijih u Evropskoj Uniji. Na sličan način ovaj film se sastoji od nekoliko delova: folklor, humor, kuhinja, običaji, tradicija i sl. koji uklopljeni u celinu daju savršenu i jasnu sliku o Šopima.

   Film u režiji Sanje Petrov, scenariste Petra Videnova i producenta Ivice Ivanova je ostvarenje producentske kuće „Positive Production“ iz Dimitrovgrada.

 A. Todorov

Foto: I. Ivanov, S. Petrov, P. Videnov

 

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar