a
 

Akademski vajar Nikola Antov izlaže skulpture u galeriji “Art 55” Nišu

U galeriji “Art 55” u Nišu 20. aprila otvorena  je izložba skulptura akademskog vajara Nikole Antova. Tokom proleća i leta biće predstavljen deo njegovog bogatog umetničkog stvaralaštva.

U galeriji kažu da će prva izložba moći da se pogleda do 19. maja, a nakon toga do 1. septembra biće izloženi i drugi radovi ovog vrsnog umetnika.

Za sve koji su zainteresovani da pogledaju ovu izložbu informacija da se galerija “Art 55” nalazi u ulici Ćirila i Metodija br. 17 a u Nišu, preko puta Dekanata Filozofskog fakulteta.

Akademski slikar Nikola Antov  je rođen 1933. godine u Nišu, a poreklom je iz dimitrovgradskog kraja. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu (odsek vajarstvo) u klasi profesora Miše Popovića. Godina je radio kao konzervator u niškom Narodnom muzeju, gde se nalaze mnoga njegova dela. Umetnički opus Nikola Antova nalazi se i u Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu, galeriji „Zamak kulture“ i u  parku u Vrnjačkoj Banji, Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu, kao i u umetničkoj galeriji “Stari dvor” u Beogradu, Muzeju istorije Jugoslavije i u galeriji SIV. Skulptura „Ptice“ postavljena u parku u Niškoj Banji. Nikola Antov je član ULUS-a od 1963. godine.

Pripremio: Žiža Kostić

Napisao/la

Živorad Žiža Kostić rođen je 1955. godine u Paraćinu, a od svoje prve godine živi u Nišu, gde je završio osnovnu i srednju ekonomsku školu, kasnije privatni fakultet (odsek Žurnalistika) na Institutu za studije „Ekoman“ Gračanica–Priština. Radio u Niškoj banci u Nišu i poslovnoj jedinici u Beogradu, kao i u Narodnom pozorištu Niš na poslovima poslovnog sekretara, ali ubrzo se opredeljuje za medije i novinarstvo. Na lokalnim televizijama u Nišu radi kao televizijski snimatelj (Televizija Star 5) i završava školu BBC-a u organizaciji ANEM-a. Član Udruženja novinara Srbije postaje 80-ih godina i kreće u profesionalne medijske vode u tek osnovanoj Gradskoj televiziji, poznatijoj kao Niška televizija. Vreme bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine ostavlja veliki trag u njegovoj karijeri i dobija zvanje ratnog snimatelja pri komandi treće armije. U jeku NATO bombardovanja snimio vazdušne napade na grad Niš i mnoge autentične snimke iz tog perioda, koji su obišli svet. 2009. godine na poziv tadašnjeg rektora Niškog univerziteta sa nekolicinom kolega i univerzitetskih profesora učestvuje u formiranju prve internet televizije jednog univerziteta u Srbiji. Iz ekonomskih razloga odustaje se od ovog medijskog projekta, ali se oformljuje internet televizijski portal „Nuit“. Zaposlen na Univerzitetu u Nišu na poslovima snimatelja i montažera i zadužen je za odnose sa javnošću. Njegov otac je rođeni Caribrođanin. Rado je prihvatio poziv za saradnju sa portalom „Far“, za koji smatra da je multimedijalni dvojezični informator pravovremenog i objektivnog izveštavanja.

Bez komentara

Ostavi komentar