Neobična zaplena carinske službe: Luksuzan sat vredan 12.400 evra

Na aerodromu ”Nikol Tesla” carinici su 12. maja sprečili krijumčarenje luksuznog sata vrednog preko 12 hiljada evra. Ručni sat marke ”HUBLOT BIG BANG” otkriven je u prtljagu Novosađanke koja je doputovala letom iz Frankfurta.

Ona je zaustavljena u zelenom kontrolnom prolazu kroz koji prolaze putnici koji nemaju ništa da prijave za carinjenje. Ubrzo je otkriveno da u ručnom prtljagu nosi luksuzni ručni sat čija je vrednost 12.400 evra i to u originalnoj kesi, sa potvrdom o povraćaju poreza sa aerodroma u Frankfurtu.

Podsećamo putnike da državljani Republike Srbije imaju povlasticu za unos robe u vrednosti do 100 evra u dinarskoj protivrednosti. Putnici sa sobom mogu nositi i robu vredniju od navedenog limita, ali onda ta roba podleže naplati dažbina.

Ukoliko sa sobom nosite robu do ukupne vrednosti od 3000 evra u dinarskoj protivrednosti, za koju je jasno da je namenjena za lične potrebe, a ne za dalju preprodaju, na granici će biti primenjen tzv. ”skraćeni carinski postupak” koji se sprovodi uz jedinstvenu stopu carine od 10% i stopu PDV-a koja je u najvećem broju slučajeva iznosi 20%. Ukoliko je roba, pak vrednija od 3000 evra, ona će biti ocarinjena u redovnom carinskom postupku.

Izvor: Uprava carina Republike Srbije

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar