Polaganje male mature za učenike osmog razreda počinje u sredu, 14. juna

Za svršene osmake Osnovne škole „Hristo Botev“ u Dimitrovgradu od sutra počinje polaganje male mature. Kako portal „Far“ saznaje od direktorke Katarine Simeonov, u sredu, 14. juna, biće održano polaganje završnog ispita iz srpskog jezika; 15. juna, u četvrtak, učenici će rešavati testove iz matematike, dok će se u petak, 16. juna, pred malim maturantima naći kombinovani testovi. Rešavanje testova trajaće od 9:00 do 11:00 časova, a okupljanje učenika i nastavnika u školi planirano je za 8:00 časova, kako bi se utvrdilo da li učenici poseduju neophodan pribor i dokumentaciju. Za vreme polaganja dežurni će biti nastavnici iz drugih škola, a testovi će biti dešifrovani tek nakon polaganja svih testova, pa će se postignuti rezultati svih učenika znati tek u petak uveče.

Razredna veća biće održana od ponedeljka, dok je za 22. jun zakazano nastavničko veće, na kome će biti utvrđen uspeh učenika od 1. do 7. razreda.

24. juna biće održani roditeljski sastanci za roditelje malih maturanata, kada će biti izvršena i predaja lista želja za upis u srednje škole.

Za 28. jun planiran je Vidovdanski prijem za najbolje takmičare, kao i roditeljski sastanci za roditelje učenika ostalih razreda.

D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar