Sedamnaest zamenika ambasadora u poseti Pirotu

Vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, Oskar Benedikt će zajedno sa 17 zamenika i zamenica ambasadora evropskih država, 14. i 15. juna posetiti Knajževac i Pirot, prenosi portal Pirotske vesti.

Vršilac dužnosti šefa Delegacije EU Oskar Benedikt će 15. juna u Pirotu sa ministarkom zaduženom za evropske integracije, Jadrankom Joksimović otvoriti  Sajam EU projekata „EU i Srbija na delu”, centralni događaj posete, na kome će biti predstavljen deo dosadašnje podrške Evropske unije jugoistočnoj Srbiji. Na Sajmu će biti predstavljeni projekti prekogranične saradnje Srbije i Bugarske, kao i uspešni primeri podrške preduzetništvu, malim i srednjim preduzećima, proizvođačima hrane i tekstila iz istočne i jugoistočne Srbije, koje je EU u partnerstvu sa Vladom Švajcarske podržala kroz razvojni program Evropski PROGRES.

Ministarka Joksimović i vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji će ovom prilikom zvanično čestitati predstavnicama 14 lokalnih samouprava u kojima će uz finansijsku podršku EU vrednu preko tri miliona evra biti sprovedeni infarstrukturni projekti koji treba da doprinesu ekonomskom razvoju i poboljšanju životnih uslova stanovništva. Ovi projekti su odabrani i ugovoreni preko Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije pri Ministarstvu finansija Vlade Republike Srbije (CFCU), a u okviru programa Evropski PROGRES.

U okviru Sajma biće organizovane tri tematske tribine na kojima će građani Pirota i okolnih mesta moći da dobiju informacije iz prve ruke o različitim programima EU podrške. Tribine su posvećene Erasmus + programu kroz koji mladi iz Srbije mogu da studiraju u zemljama EU, novom programu podrške lokalnom ekonomskom razvoju (EU PRO) koji će početi naredne godine i podršci EU kulturno-istorijskoj baštini Srbije na primeru Momčilovog grada u Pirotu.

U Pirotu će takođe biti zvanično obeležen početak rekonstrukcije srednjovekovne tvrđave Kale za koju je EU kroz  Interreg-IPA program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija obezbedila 350.000 evra.

Aktivnosti Evropskog PROGRES-a, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Izvor: Pirotske vesti

Foto: Slaviša Milanov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar