U Pirotu se 15. juna održava Sajam EU projekata „EU i Srbija na delu“

Kao rezultat dosadašnje podrške Evropske unije gradovima i opštinama u jugoistočnoj Srbiji, u Pirotu će u četvrtak, 15. juna biti održan Sajam EU projekata pod nazivom „EU i Srbija na delu“. Ova privredna manifestacija biće održana u sportskoj hali „Kej“, u kojoj će na dvadesetak štandova biti predstavljeno preko 50 projekata, koje je u ovom delu Srbije podržala Evropska unija.

Osim projekata prekogranične saradnje Srbije i Bugarske, na skupu će biti predstavljeni projekti iz raznih oblasti poput obrazovanja, zapošljavanja, pomoći malim i srednjim preduzećima, kao i programi pomoći proizvođačima hrane i tekstila iz istočne i jugoistočne Srbije (Bosilegrad, Surdulica, Knjaževac i dr.), koji su podržani kroz program “Evropski progress”.

Prilikom ceremonije otvaranja Sajma u Pirotu (14:00 h), prisutnima će se obratiti, mr Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, Jadranka Joksimović, ministar u Vladi Republike Srbije, zadužena za evropske integracije, Oskar Benedikt, otpravnik poslova i vršilac dužnosti šefa misije Delegacije Evropske unije u Srbiji i  NJ.E. Radko Vlajkov, ambasador Republike Bugarske u Srbiji.

U okviru Sajma biće održane i tri tribine posvećene programima podrške Evropske unije, koji su na raspolaganju pojedincima i organizacijama iz Srbije. Na prvoj tribini biće reči o Programima pogranične saradnje Srbija – Bugarska, kao i novi EU program podrške pod nazivom „EU PRO“ za lokalni razvoj. Na drugoj će biti predstavljen „Erasmus + program“, koji poboljšava prilike za saradnju i mobilnost sa partnerskim zemljama (zemlje koje nisu članice EU) najviše u oblastima visokog obrazovanja i mladih.

„Erasmus +“ podržava transnacionalna partnerstva među organizacijama i institucijama za obrazovanje, treninge i mlade, i samim tim pruža šansu srpskim studentima da steknu diplome na prestižnim univerzitetima u EU.

Na završnoj tribini u sklopu sajma biće reči o podršci Evropske unije obnovi kulturno-istorijskih spomenika u Srbiji i njihov značaj za razvoj turizma – primeri Momčilovog grada u Pirotu, Golubačke tvrđave i Felix Romuliane.

Sajam EU projekata „EU i Srbija na delu“ organizuju grad domaćin Pirot, Delegacija EU u Srbiji i Kancelarija za evropske integracije u Vladi R. Srbije. Početak sajma zakazan je za 12:00 časova i trajaće sve do 17:00 sati.

 A. Todorov

Foto: Slaviša Milanov

Rubrika “Most prijateljstva” se sufinansira sredstvima grada Pirota u okviru konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja za 2017. godinu. 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar