Od 1. septembra u 200 škola u Srbiji pilot projekat „e-dnevnik“

U pilot projekat “e-prosveta” od septembra će biti uklučeno 200 škola, a prvi servis koji će biti primenjen je elektronski dnevnik, koji treba da omogući nastavnicima, razrednim starešinama i direktorima brz, jednostavan i pouzdan način vodjenja evidencije, a roditeljima da pristupe podacima iz dnevnika o svom detetu.
Prilikom prezentacije projekta “e-prosveta” rukovodilac tog projekta Bojan Radić rekao je da će sve osnovne škole koje su uključene u projekt imati elektronski dnevnik, dok će srednje škole imate dupli unos (i u papirnom i u elektronskom obliku), dok zakon ne dozvoli elektronski unos.

“U pilot projektu probaćemo neke funkcije kojih sada nema u dnevniku… Na primer da nastavnici osim negativnih primedbi pišu i pohvale za učenike”, kazao je on novinarima.

Radić je rekao da nastavnik u “e-dnevniku” može samo da vidi ocene iz svog predmeta čime će se omogućiti veća objektivnost i sprečti da se učeniku prepisuju ocene koje ima iz drugih predmeta.

Servis ima i sistem obaveštavanja roditelja o ocenama i izostancima, a kada sistem bude operativan roditelji će dobijati SMS poruke o ocenama, izostancima, pohvalama i napomenama.

Radić je rekao da je rola za učenike i roditelje gotova ali da neće biti puštena od 1. septembra.

“Ideja je da sve role prvo prodju nastavnici pa da kada se oni obuće ukljuće i rodtelji”, naveo je on i dodao da će elektronski dnevnik biti štampan na kraju školske godine.

Prema njegovim rečima, svaki nastavnik će imati kompjuter, lap top ili tablet.

On je rekao da je “verovatnoća da padne sistem mala, gotovo nikakva” i da “e-dnevnik” ima najviši stepen zaštite podataka se svaki pristup sistemu beleži.

Kako je rečeno, nakon pilot projekta servis će biti potpuno dostupan svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji i neće se čekati naredna školska godina kako bI se povećao broj škola koje koriste “e-dnevnik” nego će biti uvodjene u projekat kada se za to steknu uslovi.

“E-prosveta” ima pet servisa: e dnevnik, e lektira, virtuelni muzeji, informacioni sitem za analitiku učenja, nacionalna platforma za izradu, distribuciju i korišćenje odobrenih digitalnih obrazovnih sadržaja.

Izvor: Beta

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar