Radionica YUCOM-a o reagovanju na govor mržnje i zločin iz mržnje održana danas u Dimitrovgradu

U organizaciji Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) iz Beograda i uz podršku Ambasade Republike Bugarske u Beogradu danas je u Dimitrovgradu održana radionica čija je glavna tema bila reagovanje na govor mržnje i zločin iz mržnje, kao i položaj, uloga и odgovornost medija u edukaciji građana i izveštavanju u slučajevima zločina iz mržnje.

Sa datom problematikom prisutne su upoznali i o njoj prodiskutovali pravni savetnici Milena Vasić i Milan Filipović. Održani trening deo je projekta „Reagovanje na govor mržnje i zločin iz mržnje prema ranjivim grupama u pograničnim područjima – Ka usklađivanju odgovora Srbije sa politikom EU“, a razgovor sa novinarima o ovim pitanjima je samo jedna od aktivnosti u okviru projekta, rečeno je na današnjem okupljanju.

Akcenat istraživanja datog problema je na situaciji nacionalnih manjina, ali i drugih osetljivih grupa, kao što su pripadnici LGBT populacije, osobe sa invaliditetom, žene i druge ugrožene kategorije, istakla je Vasićeva. Projekat se sprovodi u Pirotu, Vranju, Leskovcu, Dimitrovgradu i Zaječaru, a biće zaokružen završnom konferencijom u Beogradu, kao i izdavanjem publikacije sa rezultatima prikupljenim na terenu.

Tema koja se istražuje u okviru datog projekta YUCOM-a važna je, između ostalog, i zbog pristupa Srbije EU i poglavlja 23, koje se bavi osnovnim ljudskim pravima i reformama pravosuđa, naglasio je Filipović. Takođe, istakao je da je jedan od osnovnih problema i samo uočavanje zločina iz mržnje koji često nisu prepoznati, pa je pored reforme pravosuđa od velikog značaja i edukacija samih građana i medijskih radnika u vezi sa datim problemom.

Na danas održanom treningu, kome su se odazvali predstavnici medija u Dimitrovgradu, bilo je reči o samom pojmu govora mržnje kao specifičnom obliku zloupotrebe slobode govora, pri čemu su se prisutni upoznali i sa međunarodno-pravnim okvirom i domaćim propisima koji se tiču ovih pitanja. Sagledani su i mogući pristupi rešavanju problema govora mržnje i mehanizmi za zaštitu, a pažnja je, između ostalog, posvećena i pojavi govora mržnje na internetu, njegovim provlačenjem kroz senzacionalističke naslove i tekstove u medijima, specifičnostima medijskog izveštavanja o slučajevima zločina iz mržnje, te realnim problemima i slučajevima iz prakse.

D. Jelenkov

Foto: Slaviša Milanov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar