a
 

Na hiljade turista posetilo Pirot – Posle „Egzita“ i „Guče“, „Sajam pirotske peglane kobasice“ u konkurenciji za treću turističku manifestaciju od nacionalnog značaja

Na hiljade turista iz zemlje i inostranstva, uglavnom iz susedne Bugarske posetilo je šesti po redu Sajam pirotske peglane kobasice, koji je proteklog vikenda održan u Pirotu. Pobednik ovogodišnje kulinarske manifestacije po kojoj je Pirot postao poznat širom Srbije je Goran Panić, iz ekipe “Murdža”. Drugo mesto osvojio je Dejan Đorđević iz ekipe “Zlatna potkovica DN”, a trećeplasiran je bio Milan Savić iz ekipe “MM”.

Panić je u izjavi za portal Pirotske vesti rekao da je ovo podneblje idealno za proizvodnju ovog mesnog delikatesa, kao i da se on pravljenjem kobasica bavi zadnjih sedam godina i dodao da je dobro da postoji ovaj sajam jer dosta ljudi dolazi i upoznaje Pirot preko ove gastro-turističke manifestacije i preko lepog ukusa.

Prilikom otvaranja sajma ministar poljoprivede Branislav Nedimović je u društvu gradonačelnika Pirota mr Vladana Vasića u svom obraćanju kazao da će Ministarstvo poljoprivrede podržati ovu manifestaciju koja ima veliku perspektivu, ali i dodao da je nakon Egzita i Guče, Sajam pirotske peglane kobasice u konkurenciji za treću turističku manifestaciju od nacionalnog značaja, zajedno sa Kupusijadom u Mrčajevcima, prenele su Pirotske vesti.

Osim peglane kobasice, posetioci su mogli da uživaju u ukusima vrhunskih vina, sireva, pirotskog kačkavalja, meda, kao i mnogih drugih proizvoda karakterističnih za pirotski kraj. a ujedno mogli su i da osete tradiciju, običaje i kulturu pirotske čaršije.

Organizatori sajma su Turistička organizacija Pirot uz pomoć Sportskog centra Pirot, Doma kulture, dok je pokrovitelj manifestacije Grad Pirot. Po tradiciji, organizaciju sajma, kao i mnogih drugih važnih dešavanja u Pirotu,  podržale su kompanije „Tigar tyres“ i „Dunav osiguranje“.

 А. Todorov (Izvor: Pirotske vesti.rs)

Foto: Aleksandar Ćirić / Pirotske vesti.rs

Napisao/la

Aleksandar Todorov je rođen 1984. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završio u Dimitrovgradu i još iz srednjoškolskih dana interesuje se za žurnalistiku, pre svega za sportsko novinarstvo. Diplomirao na Filološkom fakultetu (odsek bugarska filologija) na Univerzitetu “Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji, gde je stekao zvanje profesora bugarskog jezika i književnosti. U okviru programa stručne prakse u periodu 2012-2013. godine radio na poslovima novinara-voditelja i prevodioca u radio-televiziji Caribrod u Dimitrovgradu, gde je stekao osnovna znanja iz oblasti radio i tv žurnalistike. U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu kao filolog bio angažovan na poslovima revizije knjiga. Piše novinarske članke i bavi se prevodilačkim poslom. Posebna interesovanja: književnost, sport, kultura, filmska umetnost, zaštita životne sredine, poljoprivreda, transgranična saradnja.

Bez komentara

Ostavi komentar