Novinar Petar Videnov dobitnik povelje Planinarskog društva „Preslap“ iz Niša

Dugogodišnji novinar i odgovorni urednik Internet Portala FAR Petar Videnov iz Dimitrovgrada dobitnik je povelje Planinarskog društva „Preslap“ iz Niša, kojom je proglašen za počasnog člana ovog društva.

Povelju je Videnovu uručio predsednik PD „Preslap“ Miroslav Dokman, istaknuti planinar, sportista i jedan od najbližih saradnika portala FAR.

Kako je istaknuto na samoj povelji, PD „Preslap“ dodeljuje ovo priznanje uz izraze najdubljeg poštovanja zajedničkih uspeha i stvaralaštva i uz veliku zahvalnost na iskrenom prijateljstvu i stalnom iskazivanju ljudske veličine i dostojanstva.

„U novinarskoj karijeri laureat sam značajnih domaćih i inostranih medijskih nagrada, a ovo priznanje je jedno od mojih najdražih – zato što sportista i kolega novinar Miroslav Dokman sa planinarima iz ovog niškog društva ne samo da promoviše planinarstvo na jugu Srbije i zdrav način života već je i misionar koji povezuje planinare iz dve susedne države Srbije i Bugarske, ali i iz drugih zemalja. Upravo je most prijateljstva jedna od novinarskih misija i portala FAR, kao medija civilnog društva. Prijateljima iz ‘Preslapa’ želim još puno uspešnih planinarskih pohoda“, izjavio je odgovorni urednik FAR-a.

Videnov je Miroslavu Dokmanu u znak zahvalnosti uručio DVD disk sa TV serijalom „Našenci“ iz najnovije produkcije Udruženja „Emblema“ i Portala FAR, koji je sniman na srpskom i bugarskom jeziku i već se prikazuje na lokalnim i regionalnim televizijama u Srbiji.

D. Jelenkov

Foto: Slaviša Milanova

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar