a
 

Predstavljanje projekta “TV serijal Našenci” i Prvi caribrodski kino i tv festival 23. i 24. oktobra u Dimitrovgradu

U Dimitrovgradu će 23. i 24. оktobra biti održano prvo izdanje Caribrodskog kino i tv festivalа i predstavljanje projekta “TV serijal Našenci”, koji je finansiralo Ministarstvo inostranih poslova Republike Bugarske. Ovaj kulturni događaj organizuju udruženje “Emblema” i Internet Portal FAR u saradnji sa Narodnom bibliotekom “Detko Petrov” iz Dimitrovgrada.

Tokom trajanja festivala u holu biblioteke, posetioci će imati priliku da pogledaju dve epizode iz serijala “Našenci”, rađen u produkciji portala FAR, kao i dva dokumentarna filma – bugarsko ostvarenje “Smelost da budeš prvi…” reditelja Emila Mihova i srpski dokumentarac “Pioniri niškog filma” reditelja Dejana Dabića.

Na festival su pozvani ambasador R. Bugarske u Beogradu Radko Vlajkov i drugi sekretar Ognjan Iliev, generalni kozul u Nišu Edvin Sugarev, konzul Hristo Hristov i opunomoćeni ministar konzulata Nikolaj Kolev, predstavnici Državne agencije za Bugare u dijaspori, Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine u Srbiji, opštine Dimitrovgrad, grada Pirot, kulturno-obrazovnih ustanova, kao i predstavnici Niškog kulturnog centra, Akademskog filmskog centra iz Beograda, Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), mediji i mnogobrojni gosti.

Među odobrenim projektima Ministarskog saveta R. Bugarske (rešenje od 23. novembra 2016. godine) je i projekat “TV serijal Našenci” udruženja građana “Emblema” iz Dimitrovgrada (osnivač Internet Portala FAR – www.far.rs). Za ovaj projekat odobrena su sredstva u iznosu od 38 640 leva.

Projekat “Našenci” e novi format u medijskoj sferi, koji predstavlja život i bogatstvo bugarske zajednice, kao deo multukulturalne Srbije i Evrope u celini, sa ciljem promovisanja novih medija i televizije među mladima.

Dvojezični serijal sa 10 polučasovnih epizoda snimljen je u različitim gradovima, predstavlja važan televizijski dokument i još jedno istraživanje Internet Portala FAR o životu i stvaralaštvu naših ljudi, koji žive u različitim krajevima.

U seriji učestvuju – istoričar dr Nenad Stefanov, docent na Humbolt univerzitetu u prestonici Nemačke, akademski slikar Velča Velčev, koji živi na Palma de Majorci (Španija), pisac Nataša Panić iz Pirota, humorista Ranko Rangelov iz Skoplja, glumica Paulina Manov iz Beograda i glumac Aleksandar Aleksić iz Dimitrovgrada, pozorišna rediteljka Tamara Jankov iz Sofije, dirigent Ivan Mladenov iz Manhajma (Nemačka) i muzičar Nenad Dimitrov iz Beograda, kao i inženjer Slavko Stojanov.

Svi su oni poreklom iz Dimitrovgrada (Caribroda) i poznate ličnosti koje na najbolji način predstavljaju svoj rodni kraj u sredinama i državama u kojima žive.

TV serijal “Našenci” radila je ekipa portala FAR u sastavu: producent Petar Videnov novinar-urednik Marija Goceva, novinar Aleksandar Todorov, novinar-voditelj Dijana Jelenkov, lektor filolog Danijela Apostolov Videnov, snimatelj Slaviša Milanov, montažer Ivica Ivanov, grafični dizajner Milana Videnov, ilustracija Violeta Kocev i tehnička podrška Nebojša Videnov.

Nakon festivala seriju će videti i gledaoci portala FAR, a epizode će biti emitovane na lokalnim i regionalnim televizijama u Srbiji.

Zahvaljujući ovom značajnom projektu, udruženje “Emblema” i portal FAR su nabavili kvalitetnu televizijsku opremu – kamere, kompjuter za montažu, mikrofone i ostalu prateću tehniku, koja će znatno poboljšati kvalitet rada ovog medija građanskog društva.

Finale projekta je osnivanje Caribrodskog kino i tv festivala, kojim će započeti novi kulturni događaj u istoriji grada, u kojem je početkom XX veka rođen velikan filma Zlatan Dudov.

Festival će biti održan 23. i 24. oktobra, u 17:00 časova, u holu Narodne biblioteke “Detko Petrov” u Dimitrovgradu projekcijama intervjua sa pozorišnom rediteljkom Tamarom Jankov i muzičarom Nenadom Dimitrovim.

Za pomoć i podršku pri realizaciji projekta ekipa portal FAR i udruženja “Emblema” se najsrdačnije zahvaljuje Ministarstvu inostranih poslova Republike Bugarske, Generalnom konzulatu R. Bugarske u Nišu i Ambasadi u Beogradu, Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu i direktorki Jasminki Mančev, medijskom ekspertu inženjeru Goran Slavovu iz Beograda, inženjeru Miodragu Ivanovu iz Dimitrovgrada, privatnom preduzetniku Blagoju Vasovu iz Beograda i ponaosob svim učesnicima serijala. Velika zahvalnost i Dejanu Dabiću, filmskom autoru i kritičaru iz Niša i bugarskom producentu Slaviju Dimitrovu.

P. Videnov

Foto: D. Jelenkov/P. Videnov/Slaviša Milanov

Plakat: Milana Videnov www.maringoo.net

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar