Učenici i nastavnici OŠ „Hristo Botev“ iz Dimitrovgrada posetiće 120. OŠ „Georgi Sava Rakovski“ u Sofiji

Dvadesetak učenika i deset nastavnika Osnovne škole „Hristo Botev“ u Dimitrovgradu 28. februara posetiće svoje vršnjake i kolege iz 120. Osnovne škole „Georgi Sava Rakovski“ u Sofiji.

Podsetimo, predstavnici ove sofijske osnovne škole zajedno sa predstavnicima KIC „Caribrod“ i Državne agencije za Bugare u dijaspori (DABČ) posetili su dimitrovgradsku školu na dan obeležavanje 145. godišnjice pogibije Vasila Levskog, kada su predstavili buduće planove za saradnju dve škole, te uputili poziv učenicima i kolegama iz Dimitrovgrada da im uzvrate posetu. Tom prilikom direktorka 120. OŠ „Georgi Sava Rakovski“ Cvetanka Toneva izjavila je i da su njihovi učenici prikupili već oko 150 tomova bugarske literature koji će biti uručeni kao donacija biblioteci OŠ „Hristo Botev“, a koju će predstavnici škole preuzeti prilikom posete.

Takođe, učenici i nastavnici iz Dimitrovgrada uživaće u programu koji specijalno za njih priprema sofijska škola, a planirana je i prezentacija OŠ „Hristo Botev“, kaže za FAR direktorka Katarina Simeonov.

D. Jelenkov

Foto: Petar Videnov

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar