Dimitrovgrad pod snežnim pokrivačem, ekipe JP „Komunalac“ na terenu

Teritorija opštine Dimitrovgrad već nekoliko dana je pod snežnim pokrivačem.

Ekipe JP „Komunalac“ danas rade na čišćenju putnih pravaca od Željuše ka Banskom dolu, Dragoviti i Kusavrani, dok je za sutra predviđeno čišćenje pravaca ka Borovu i Vrapči, kaže za FAR opštinski inspektor za drumski saobraćaj Saša Markov. Prema njegovim rečima, na pravcu ka Visoku trenutno nema potrebe za čišćenjem, dok su gradski i prigradski putevi, kao i regionalni put ka Nišu, očišćeni i prohodni, a saobraćaj se odvija regularno.

Prema podacima RHMZ-a, visina snega na teritoriji opštine Dimitrovgrad iznosi 14 cm, dok je visina novog snega 6 cm. Najveću visinu sneg dostiže na Staroj planini (Babin zub) – čak 107 cm, a evo kakva je situacija i u drugim krajevima zemlje:

Pirot – 8 cm

Leskovac – 9 cm

Aleksinac – 18 cm

Babušnica – 13 cm

Niš – 7 cm

Vranje – 9 cm

RC Niš / Kamenički vis – 36 cm

Kopaonik – 76 cm

Zlatibor – 58 cm

D. Jelenkov

Foto: Petar Videnov

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar