U toku realizacija projekta „Šta smo mi bez korena?“ nevladine organizacije „Fokus Caribrod“

U okviru Erasmus + programa Evropske unije, u Dimitrovgradu je 1. septembra ove godine počela realizacija projekta pod nazivom “Šta smo mi bez korena?“. Nosilac projekta je navladina organizacija iz Dimitrovgrada „Fokus Caribrod“ dok su partneri organizacije iz Turske i Rumunije.

Toni Aleksov, predsednik udruženja „Fokus Caribrod“ kaže za portal FAR da je u realizaciju projekta uključeno 27 mladih osoba koje se bave temom očuvanja kulturnog nasleđa.

„Od početka realizacije projekta do danas mi smo posetili sve kulturne institucije u Dimitrovgradu – Narodnu biblioteku „Detko Petrov“, galeriju „Metodi Meta Petrov“, Centar za kuturu i Muzejsku zbirku, gde su nam stručna lica govorila o načinu očuvanja kulturne baštine dimitrovgradskog kraja. Posebno je bilo interesantan boravak u Muzejskoj zbirci pri gradskoj biblioteci, gde su učesnici projekta pokazali veliko interesovanje za bogat istorijski i etnografski fond.

Danas u Sportskom centru „Park“ radimo „Lavirint teatar“ koji je posvećen očuvanju kulturne baštine. U četvrtak ćemo posetiti Muzej Ponišavlja u Pirotu, Pirotsko Kale i Poganovski manastir, a u petak ćemo obići farmu „Ravna šuma“ vlasnika Aleksandra Vasova u selu Prtopopinci i manastir „Sveta Petka“ gde ćemo održati radionice o kulturnom nasleđu. Prvog dana vikenda posetićemo „Manastirče“ gde ćemo imati završne aktivnosti u sklopu projekta. Ukoliko imamo dovoljno vremena i sko nas vremenske prilike posluže organizovaćemo šetnju do „Pametnika“ na Neškovom brdu. Sumiranjem utisaka svih učesnika 9. septembra će projekat „Šta smo mi bez korena?“ biti završen“ – naglasio je Aleksov.

Uporedo sa ovim projektom udruženje „Fokus Caribrod“ iz Dimitrovgrada učestvuje kao partner u realizaciji još jednog projekta koji se sprovodi u rumunskom gradu Karakal. Projekat nosi naziv „Neželjena trudnoća kod maloletnika“ i 9-oro mladih iz Dimitrovgrada učestvuje od 2. do 12 septembra u njegovoj realizaciji.

  A. Todorov

Foto: Fejsbuk stranica „What Are We Without Our Roots Erasmus + Project“

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar