a
 

Učenici Gimnazije „Sv. Kirilo i Metodije“ i članovi udruženja „Fokus Caribrod“ učestvuju u projektu „Most preko vremena“ u Rumuniji

Udruženje „Fokus Caribrod“ iz Dimitrovgrada nastavlja sa uspešnim učešćem u projektima Erasmus+ programa, koji finansijski podržava Evropska komisija Evropske unije. Ovoga puta članovi udruženja „Fokus Caribrod“ i učenici dimitrovgradske Gimnazije „Sv. Kirilo i Metodije“ zajedno sa učesnicima iz Turske, Francuske, Bugarske i Rumunije učestvuju u projektu „Most preko vremena“. Aktivnosti projekta se odvijaju u rumunskom gradu Karakal i obližnjem selu Rotunda.

Toni Aleksov, predsednik udruženja „Fokus Caribrod“, kaže za portal Far da se u Karakalu dobro radi i da je veoma zadovoljan kako protiče prva polovina projekta.

„Cilj projekta je vraćanje korenima i pokušaj da se pronađu metode koje bi mlade zainteresovale za očuvanje tradicije. Sve je manji broj mladih koji znaju stare običaje, priče, legende, a još je manji broj onih koji se bave starim zanatima. Sve je to naša prošlost i naš pečat postojanja, a ako to zaboravimo, zaboravili smo u stvari ko smo mi sami.

Imali smo na početku nekih organizacionih problema, jer nismo mogli da odemo u selo Rotunda, kako je planirano, ali mislim da ćemo to uraditi u narednim danima. Sve ostalo je dobro. Mladi ljudi su se okupili na jednom mestu, zajednički pokušavaju da pronađu rešenja problema i mislim da je to za sve njih veliko iskustvo.“

Projekat u Rumuniji traje do 20. decembra, a u Karakal su iz Dimitrovgrada otputovali Sara Savićević, Mila Mladenov, Nina Slagalo, Jana Boškov, Nikola Nakov i Neda Aleksov.

Ovo je treći put da članovi organizacije „Fokus Caribrod“ budu partneri u organizaciji projekata iz Erasmus+ programa, a udruženje je i samo bilo vodeći partner u jednom projektu, koji je realizovan septembra meseca u Dimitrovgradu.

D. Jelenkov

Foto: Fokus Caribrod

Bez komentara

Ostavi komentar