Na “Gradini” kod Dimitrovgrada otkriveno oko 130.000 neprijavljenih evra

Carinici su u saradnji sa graničnom policijom 22. septembra na graničnom prelazu “Gradina”, u dva prekršaja sprečili prenos neprijavljenih deviza u iznosu od gotovo 130.000 evra, saopšteno je iz Uprave carina.

Devizni prekršaj koji je obeležio vikend je slučaj koji je otkriven kada je na red za redovnu carinsku kontrolu pri ulasku u zemlju pristigao ”audi Q5” bosanskohercegovačkih registarskih oznaka kojim je upravljala 33-godišnja državljanka BiH putujući u društvu dva sunarodnika.

Iako su svi izjavili da nemaju ništa da prijave, detaljnim pregledom je utvrđeno da je u torbu koja pripada putnici bila zapakovana i kesa puna neprijavljenih evra. U njoj se nalazilo ukupno 60.000 evra, a pošto je putnica izjavila da celokupna suma pripada njoj, vraćeno joj je 10.000 evra što je dozvoljeni limit koji može da se prenosi preko granice bez prijavljivanja.

Istog dana, u ranim jutarnjim časovima, na tom prelazu sprečen je još jedan pokušaj prenosa neprijavljenih deviza, ovog puta u ”mercedesu” austrijskih registarskih oznaka. Tim automobilom su iz Austrije ka Turskoj putovala dva putnika turske nacionalnosti, inače austrijski i turski državljanin.

Carinici su tada u čarapi i torbici koje su bile spakovane u prtljagu 46-godišnjeg državnjanina Austrije pronašli ukupno 65.600 evra, a kako su se obojica izjasnila da je novac zajednički, vraćeno im je po 10.000 evra, dok je 45.600 evra privremeno zadržano do okončanja postupka.

Iz Uprave carina podsećaju da su uprkos brojnim obaveštenjima devizni prekršaji prilično učestali, te da je tokom prethodna tri meseca, od 1. jula do sada, samo na graničnom prelazu “Gradina” zadržana značajna količina neprijavljenih deviza u raznim valutama, čija protivvrednost iznosi preko 700.000 evra.

Izvor i foto: Uprava carina Republike Srbije

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar