a
 

Crveni Krst Bosilegrad na drugom mestu po broju davalaca u Pčinjskom okrugu

Crveni Krst Bosilegrad tokom 2018. godine zauzeo je 2. mesto u Pčinjskom okrugu po broju sakupljenih jedinica krvi i 11. mesto u Srbiji učešćem u toj najznačajnijoj humanitarnoj akciji, imajući u obzir broj stanovnika u opštini. Ovo je povodom Dana Crvenog Krsta Srbije izjavila sekretar ove organizacije u Bosilegradu Ruska Božilova.

This image has an empty alt attribute; its file name is 68-1-1024x576.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 69-1-1024x576.jpgOna je za FAR naglasila da je Crveni Krst u Bosilegradu tokom 2018. godine organizovao 7 akcija dobrovoljnog davalaštva krvi, od kojih 2 za potrebe Vojnomedicinske akademije u Beogradu, 3 u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša i 2 sa Službom za transfuziju surduličkog Zdravstvenog centra.

Osim toga, Crveni Krst je tokom prošle godine u saradnji sa 4. kopnenom brigadom Vojske Srbije organizovao i dve akcije „Lekar na selu“, u kojima su pripadnici medicinskog personala Vojske Srbije vršili besplatne preglede za stanovnike bosilegradskih sela Gornja Lisina i Belut.

This image has an empty alt attribute; its file name is 70-1-1024x576.jpg

Takođe, tokom prošle kalendarske godine podeljeno je 560 paketa u hrani i higijeni za 636 porodica ili za 1404 člana. Podeljeno je i 122 kg hrane, 54 kg sredstva za higienu i 475 kg odeće i obuće za socijalno ugrožene kategorije u opštini Bosilegrad. Uoči Nove godine ova humnaitarna organizacija je podelila 55 paketića učenicima iz socijalno ugroženih porodica i vratila sakupljen novac školi u akcijama „Trka za srećno detinjstvo“ , kao i novac, koji je sakupljen od strane svih učenika i nastavnog osoblja, a koji je kasnije korišćen za potrebe učeniika slabog socijalnog statusa – naglašava Božilova.

This image has an empty alt attribute; its file name is 71-1-1024x576.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 72-1-1024x576.jpg

Crveni Krst u Bosilegradu, koji je osnovan još davne 1976. godine, svake godine u saradnji sa nastavnicima – volonterima Crvenog Krsta i medicinskim osobljem Doma zdravlja organizuje i brojne edukativne akcije i predavanja za učenike. Među najpopularnijim temama su borba protiv bolesti zavisnosti, tuberkuloze, side i dr. Takođe, predstavnici bosilegradskog Crvenog Krsta u saradnji sa pripadnicima policijske stanice uvode đake prvake u osnove poznavanja saobraćaja, a za učenike viših razreda drže predavanja o temi bezbednosti u saobraćaju.

This image has an empty alt attribute; its file name is 73-2-1024x576.jpg
Crveni Krst tradicionalno organizuje konkurse za najbolji crtež, takmičenja u prvoj pomoći i niz drugih aktivnosti.

B. Ivanov

Foto: Fejsbuk stranica Crveni Krst Bosilegrad

Napisao/la

Božidar Ivanov je rođen 1970. godine. Iako ekonomista po profesiji, potpuno se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u Ustanovi Centar kulture Bosilegrad u organizacionoj jedinici Radio-televizija Bosilegrad od 1998. godine, gde kao novinar-voditelj već 18 godina učestvuje u stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-voditelj od 1998. do 2016. godine u Radio Bosilegradu iza koga stoje sati i sati emisija, reportaža, intervjua... Saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Fokus, Televizije 017 i Bugarskog nacionalnog radija. Član NUNS-a, dobitnik novinarskih priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima. Učesnik na svim BBC-ovim školama i aktivni učesnik u očuvanju informisanja na bugarskom jeziku preko Komisije za informisanje Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Republike Srbije u predhodna dva saziva.

Bez komentara

Ostavi komentar