a
 

„Buđenje kolom“ u Nišu povodom 3. marta – Nacionalnog praznika Republike Bugarske

Povodom 3. marta – Nacionalnog praznika Republike Bugarske, a ujedno i Dana bugarske nacionalne manjine u Srbiji, Zavičajno udruženje „Caribrod“ i Konzulat Republike Bugarske organizovali su juče u Niškom kulturnom centru manifestaciju „Buđenje kolom“.

This image has an empty alt attribute; its file name is 130-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 131-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 132-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 133-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 134-1-1024x680.jpg

U programu su nastupili folklorna grupa „Nestija“ iz Sofije sa pesmama i igrama iz Bugarske i Kulturno umetničko društvo „Abrašević“ iz Niša.

This image has an empty alt attribute; its file name is 135-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 136-680x1024.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 137-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 138-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 139-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 140-1024x680.jpg

Ova tradicionalna manifestacija nastala je na inicijativu udruženja „Azbukari“ I „Bugari za Bugarsku“. „Buđenje kolom“ ima za cilj da kroz pesmu i igru pokrene Bugare u domovini i širom sveta da čuvaju i neguju svoju kulturu, jezik, običaje, tradiciju i nacionalni identitet.

Ž. Kostić

Foto: DIP Production

Napisao/la

Živorad Žiža Kostić rođen je 1955. godine u Paraćinu, a od svoje prve godine živi u Nišu, gde je završio osnovnu i srednju ekonomsku školu, kasnije privatni fakultet (odsek Žurnalistika) na Institutu za studije „Ekoman“ Gračanica–Priština. Radio u Niškoj banci u Nišu i poslovnoj jedinici u Beogradu, kao i u Narodnom pozorištu Niš na poslovima poslovnog sekretara, ali ubrzo se opredeljuje za medije i novinarstvo. Na lokalnim televizijama u Nišu radi kao televizijski snimatelj (Televizija Star 5) i završava školu BBC-a u organizaciji ANEM-a. Član Udruženja novinara Srbije postaje 80-ih godina i kreće u profesionalne medijske vode u tek osnovanoj Gradskoj televiziji, poznatijoj kao Niška televizija. Vreme bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine ostavlja veliki trag u njegovoj karijeri i dobija zvanje ratnog snimatelja pri komandi treće armije. U jeku NATO bombardovanja snimio vazdušne napade na grad Niš i mnoge autentične snimke iz tog perioda, koji su obišli svet. 2009. godine na poziv tadašnjeg rektora Niškog univerziteta sa nekolicinom kolega i univerzitetskih profesora učestvuje u formiranju prve internet televizije jednog univerziteta u Srbiji. Iz ekonomskih razloga odustaje se od ovog medijskog projekta, ali se oformljuje internet televizijski portal „Nuit“. Zaposlen na Univerzitetu u Nišu na poslovima snimatelja i montažera i zadužen je za odnose sa javnošću. Njegov otac je rođeni Caribrođanin. Rado je prihvatio poziv za saradnju sa portalom „Far“, za koji smatra da je multimedijalni dvojezični informator pravovremenog i objektivnog izveštavanja.

Bez komentara

Ostavi komentar