Protest protiv MHE pod prozorom odbornika Skupštine i gradonačelnika Pirota

U Pirotu je tokom trajanja sednice Skupštine grada održan građanski protest pod nazivom “Građani Pirota i Stare planine protiv izgradnje derivacionih elektrana”. Na Svetski dan voda, oko 200 građana iz Pirota i okolnih mesta, odazvalo se na poziv pokreta “Odbranimo reke Stare planine” i Saveza mesnih zajednica Stare planine i ispred Skupštine grada iskazalo svoje nezadovoljstvo politikom lokalnog rukovodstva u pogledu izgradnje malih hidroelektrana (MHE).

This image has an empty alt attribute; its file name is 681-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 682-1024x683.jpg

Protestna kolona koja je krenula od Malog mosta, došla je na plato ispred Skupštine gde su okupljeni transparentima, pištaljkama, sirenama i povicima pokušali da utiču na odbornike kako bi doneli odluke koje mogu da spreče nastavak izgradnje MHE na Staroj planini.

This image has an empty alt attribute; its file name is 683-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 684-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 685-1024x683.jpg

Aleksandar Panić je u ime okupljenih zvanično predao zahteve organizatora protesta kojim je od šefova odborničkih grupa, odbornika Skupštine i gradonačelnika Pirota Vladana Vasića zatraženo da se ponište svi ugovori sa investitorima o izdavanju zemljišta i puteva u svojini grada, da se javnosti stave na uvid sva dokumenta koja se tiču izgradnje MHE na teritoriji grada Pirota, kao i da se iz Prostornih planova grada i Parka prirode Stara planina izbrišu sve lokacije namenjene za izgradnju vodozahvata i mašinskih hala za MHE.

This image has an empty alt attribute; its file name is 686-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 687-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 688-1024x683.jpg

Takođe, organizatori protesta su zatražili da se zvanično obrate odbornicima tokom trajanja sednice, kao i da se gradonačelnik i šefovi odborničkih grupa obrate okupljenim građanima. U poruci koja je predata odbornicima i gradonačelniku organizatori protesta su im, između ostalog, poručili:

“Ni jedna cena nije velika u borbi za očuvanje naših reka i Stare planine, a danas okupljeni građani spremnu su da je plate. U vašim rukama je samo vaša čast i dobar glas za pokoljenja vaših potomaka. Odbrana Stare planine je u našim rukama, sa vama ili bez vas. Pridružite nam se ili zauvek ponesite teret izdaje i kukavičluka”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 689-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 690-1024x683.jpg

I dok su okupljeni ispred Skupštine skandirali protiv izgradnje MHE, a govornici ukazivali na značaj očuvanja reka i prozivali lokalno rukovodstvo, odbornici vladajuće većine, na sednici koja je počela u isto vreme kao i okupljanje građana ispred Skupštine, nisu prihvatili predlog grupe odbornika “Najbolje za Pirot” da se na početku zasedanja dopuni dnevni red i donese odluka kojom bi se Skupština grada odredila protiv izgradnje MHE na teritoriji grada Pirota.

Okupljenima su se obratili Aleksandar Panić , Aleksandar Jovanović Ćuta, Nebojša Ilić, Desimir Stojanov, Boris Malagurski i odbornici iz grupe “Pirotska nova snaga” koji su napustili zasedanje nakon neprihvatanja njihovih predloga za dopunu dnevnog reda.

This image has an empty alt attribute; its file name is 691-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 692-1024x683.jpg

Većina govornika je poručila investitoru MHE i gradskom rukovodstvu da neće dozvoliti izgradnju MHE na Toplodolskoj reci čiju izgradnju je najavio Dragan691 Josić, koji se za više lokacija u Srbiji pojavljuje u svojstvu investitora ili projektanta MHE.

Snimak sa ovog ekološkog protesta pogledajte u video zapisu portala FAR.

Sergej Ivanov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar