Svečano otvoren južni krak Koridora 10

Kulturno-umetničkim programom i vatrometom kod mosta Vrla u Vladičinom Hanu večeras je svečano označeno otvaranje poslednje, najzahtevnije deonice južnog kraka Koridora 10. Gradnja je trajala šest godina, izgrađeno je 36 mostova i dva tunela. Deonica je duga 26,3 kilometra i može se proći za 20 minuta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je svima koji su učestvovali i pomogli gradnju, a pre svega graditeljima sa juga Srbije. Vučić je rekao da su ljudi sa juga Srbije izgradili sve ono što generacije pre njih nisu uspele da urade.

“Možete da se ponosite onime što ste napravili ne za sebe, već za našu decu i našu budućnost”, poručio je predsednik.

Okupljenima se obratio najpre šef delegacije EU Sem Fabrici, koji se zahvalio svima koji su omogućili da se ovaj projekat sprovede i da se savladaju sve prepreke.

Ukazao je da će ovaj auto-put dovesti investitore, ali i povezati region. Istakao je da je ovo poslednji deo tog panevropskog auto-puta od Salcburga do Soluna.

“Putevi uvek vode ljude ka odredištu, verujem da ovaj put vodi Srbiju i čitav region u pravcu EU”, istakao je Fabrici.

Okupljenima se obratio i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev koji je rekao da deo Koridora 10 kroz Grdelicu izgleda veličanstveno. Izrazio je zadovoljstvo što će brzo moći da se stigne od Skoplja do Beograda, za samo tri i po sata.

Milorad Dodik je rekao da mu je drago što je firma iz Republike Srpske učestvovala u gradnji deonice.

“Ovo integriše Srbiju i region, ovo je nešto što menja čitavu perspektivu našeg naroda, to je nešto što pokazuje da auto-putevima dolaze ljudi, a malim putevima odlaze i to ne treba nikome objašnjavati”, poručio je Dodik.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora, među kojima i ambasador Republoike Bugarske u Beogradu Radko Vlajkov, kao i predstavnici lokalnih samouprava sa juga Srbije.

U ovom velikom građevinskom poduhvatu učestvovale su i bugarske firme “Trejs Grup” i “Evro Alians Tuneli”.

Izvor: RTS

Foto: Tanjug (Dimitrije Goll-izvor RTS)

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar