Međunarodni sajam starih zanata u Nišu: Bugarske i srpske zanatlije čuvaju ono što ih spaja

„Izuzetno je važno sačuvati svoje vrednosti, običaje, zanatsko blago. To je nešto po čemu se prepoznajemo i razlikujemo od drugih“ – kaže Lili Georgieva, koordinatorka sa bugarske strane u prekograničnom projektu „Oživljavanje starih zanata“, koji je uspešno okončan 2014. godine, a danas prerastao u neku vrstu tradicije.

Saradnja srpskih i bugarskih zanatlija, ustanovljena kroz ovaj projekat, nastavljena je kroz Međunarodni sajam starih zanata. Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu, šestom po redu, koji se juče i danas održava u Kući starih zanata u Nišu, učestvuju esnaflije koje neguju domaću radinost i staro majstorstvo iz Srbije, Republike Srpske (Bosne i Hercegovine) i Bugarske.

This image has an empty alt attribute; its file name is 466-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 467-1024x683.jpg

Na ovogodišnjem Sajmu predstavljeni su i stari zanatski radovi koje je zaštitio UNESKO. Vez sa motivima sa Zmijanja, koji je zaštitila ova organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu, mogao se videti na štandu Dušanke Korice iz Republike Srpske. Prema njenim rečima, ovaj vez je zaštićen i kao starina i kao veština izrade, tako da mora biti izrađen na propisani način, od propisanog materijala i sa propisanim šarama.

„On traži jako puno vremena. Ali, nije nimalo teško. U vreme opšte globalizacije, kada svi počinjemo da ličimo jedni na druge, on je nešto što je samo naše i po čemu nas neki drugi mogu prepoznavati“ – kaže Korica.

This image has an empty alt attribute; its file name is 468-1024x683.jpg

Georgieva dodaje da se izlagači iz Bugarske predstavljaju sa ručno izrađenim srebrnim nakitom, slikama i ikonama, kućnim predmetima od rogoze, tradicionalnim lutkama, vezenom narodnom nošnjom, ručno rađenim noževima… Njih osmoro došlo je iz Sofije, Pernika i Ćustendila.

„I srpski i bugarski narod uživaju u starim zanatima i nastoje da ih sačuvaju od zaborava. Građani iz Bugarske i Srbije su u tome slični. Naša opština će uvek pomoći ovakvu vrstu saradnje. Očekujemo da Sajam iz godine u godinu bude sve bolji i masovniji“ – kaže Nenad Radojković, zamenik predsednika opštine Pantelej, jedne od pet gradskih opština u Nišu, koja je pokrovitelj sajma.

This image has an empty alt attribute; its file name is 469-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 470-1024x683.jpg

Ulaz na Sajam je besplatan, a svi izloženi zanatski eksponati mogu da se kupe. Oni će biti predstavljeni i putem kataloga i internet prezentacije.

Organizator manifestacije je Aktiv žena grada Niša, koji se bavi očuvanjem starih zanata, kao i osposobljavanjem mladih ljudi da se njima bave.

Zorica Miladinović, Niš

Foto: Žiža Kostić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar