Nišvil po 25. put: Puno džeza, manjak novca

Ovogodišnji Nišvil (Nišville) je najobimniji, ali i najopasniji po organizatore, rekao je danas njegov direktor Ivan Blagojević, objasnivši na taj način da će festival posetiocima ponuditi “više nego ranije” uprkos tome što je “odziv sponzora nikada slabiji”.

Na prvoj konferenciji za novinare internacionog džez festivala Nišvil 2019, Blagojević je kazao da će festival, koji beleži 25. izdanje, trajati od 2. do 11. avgusta, na 20 stejževa, sa 300 programa i oko 1000 umetnika, kao i da ima “do sada najjači džez lajnap, pošto na njemu nastupa najveći broj dobitnika Gremi nagrada i džezera koji su u svetskih Top 5”.

Publika će moći da uživa u 170 koncerata, među kojima po prvi put i u 13 koncerata hip hop muzičara, projekcijama 106 filmova i izvedbi 16 pozorišnih predstava. Ukoliko bude lepo vreme, organizatori očekuju da će se ponoviti prošlogodišnja posećenost, kada je neki od segmenata festivala videlo oko 200.000 ljudi.

This image has an empty alt attribute; its file name is 288-1024x683.jpg

Zvanični program festivala počinje 8. avgusta velikim nastupom na dva stejdža pet big bendova iz Srbije, Argentine, Bugarske i Hrvatske i jednim internacionalnim big bendom sa izvođačima iz našeg regiona, koji ukupno broje oko stotinu muzičara. Kao specijalni gost nastupiće proslavljeni pijanista, kompozitor i aranžer Lari Vučković iz San Franciska, koji je ovogodišnji dobitnik Nišvilove nagrade za životno delo. Festival počinje 2. avgusta premijerom predstave “Kako vam drago” Vilijema Šekspira u režiji Nikite Milivojevića, koja je rađena u koprodukciji Nišvila i Narodnih pozorišta iz Niša i Kruševca.

– Ovogodišnji džez hedlajneri su veliki svetski muzičari Dejvid Marej, Kristijan Skot, Kris Poter, Dejv Libman i Piter Erskin. Među takozvanim komercijalnim muzičarima- što uopšte ne znači da oni nisu umetnički izvođači, svakako su Masio Parker, Džo Mersa Marli, a pre svega Bob Geldof, koji će nastupiti poslednje večeri i verovatno privući najviše publike, a možda i “dovesti” Nišvil do brojnih svetskih medija- rekao je Blagojević, podsećajući da je britanski Gardijan svrstao ovaj festival u deset najznačajnijih džez festivala u Evropi.

Branislav Miltojević, umetnički direktor Nišville movie summit-a, dodao je da će u okviru ovog festivalskog segmenta biti prikazano 88 dugometražnih, kratkometražnih, eksperimentalnih i igranih revijalnih muzičkih i filmova iz nezavisnih produkcija.

– Biće prikazani programi “Novi iranski film”, “Afrička panorama”, “Rock n roll na kvadrat” i programu ekološkog filma. Po prvi put u Srbiji moći će da se vide filmovi iz za nas nepoznatih kinematografija, kakve su ekvadorska, ugandska, sudanska ili kirgistanska. Program će otvoriti film “Pavaroti” oskarovca Rona Hauarda. Na konkurs Nišvila je, inače, stiglo 446 filmova – rekao je on.

This image has an empty alt attribute; its file name is 289-1024x683.jpg

Organizatori su dodali da ovogodišnji Nišvil košta 79 miliona dinara, ali da takav finansijski plan neće biti realizovan zbog ozbiljnog manjka sponzora. Grad Niš je izdvojio 33 miliona dinara, ali Ministarstvo kulture i informisanja – samo dva, a Ministarstvo turizma- samo tri miliona.

Direktor Blagojević je precizirao da nijedna od stranih kompanija koje su poslednjih godina došle u Niš neće finansijski podržati Nišvil, a da je od takve podrške odustao i Leoni, koji je to do sada činio, nakon što je prethodno odustao Telekom. On se zahvalio kompanijama Filip Moris i NIS, koje su osam godina podržavale festival.

– Izvesno je da postoje ozbiljne predrasude sponzora, odnosno marketinških agencija koje rade za njih, da je umetnička muzika, kakva je džez, neatraktivna i marketinški nezanimljiva. Oni pri tom zaboravljaju da Nišvil, zbog koncepta koji ima, privlači najširu publiku i da festival poseti na stotine hiljada ljudi- rekao je on.

Nišvil će i ove godine imati oko 300 mladih volontera iz zemlje i sveta. Komplet karata za festival košta 3750 dinara, polukomplet – 2750, a dnevna karta – 1750 dinara.

SLEDEĆI SUSRET U SOFIJI

Naredna konferencija za novinare održaće se sledećeg petka 19. jula u Ambasadi Srbije u Sofiji. Nakon susreta sa novinarima, biće upriličen matine na kojem će muzicirati neki od džezera sa ovogodišnjeg Nišvila.

Z. Miladinović

Foto: Zorica Miladinović

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar