a

Premijera filma “Iza čarobnog vela Stare planine” Vladimira Manića 20. jula u selu Dojkinci

“Iza čarobnog vela Stare planine” naziv je najnovijeg dokumentarnog filma Vladimira Manić, koji će premijerno biti prikazan u subotu, 20. jula u selu Dojkinci. Reč je o ekološkom dokumentarnom ostvarenju koji prikazuje bisere staroplaninske lepotice, kaže za FAR autor filma i dodaje:

“Ovo je srednjemetražni ekološki dokumentarni film u trajanju od 50 minuta, koji sam radio u poslednjih pet godina. Potrudio sam se da i ovoga puta okom kamere prikažem lepote Stare planine – vodne resurse, biljni i životinjski svet, kao i ljude koji obitavaju na njoj”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 408-1024x683.jpg

Film je rađen u sopstvenoj produkciji ovog vrsnog autora, koji već 25 godina istražuje, promoviše i prikazuje potencijale, ali i lepote planine i sela, odakle je i poreklom. Muziku za film radili su muzičari Aleksandar Petković i Aleksandar Vasov.

Vladimir Manić je snimio filmove „Visok“, „Još samo tren“, „Kad zvona utihnu“, „Kliktaj divljine“, „Zatočenici divljine“, „Biseri Stare planine“, „Ajde slnce zajde“ i druge. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima etnoloških i dokumentarnih filmova. Priredio je više izložbi fotografija.

This image has an empty alt attribute; its file name is 409-1024x683.jpg

Na nedavnom festivalu “Vrmdža Fest 2019” Manić je dobio prestižno priznanje “Petar Lalović” za naročit doprinos podizanju ekološke svesti na filmu.

Premijera filma “Iza čarobnog vela Stare planine” zakazana je za subotu u 16:30 sati, u Domu kulture u staroplaninskom selu Dojkinci, a ovaj kulturni događaj je deo Dojkinačnog sabora.

Tokom ovog leta, najnovije dokumentarno ostvarenje Vladimira Manića 3. avgusta biće prikazano u selu Braćevci, a 8. avgusa u Senokosu, potvrdio je autor filma za portal FAR.

P. Videnov

Foto: iz albuma Vladimira Manića

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar