Hipnotički bliskoistočni trance: Yosssi Fine & Ben Aylon Trio na Nišvilu

Izraelski sastav koji predvode čuveni basista, gitarista, kompozitor i producent Yossi Fine, nekadašnji saradnik Davida Bowiea, muzičar i producent sa nekoliko Grammy nominacija i bubnjar Ben Aylon – nastupiće prve večeri Nišvilla u četvrtak 8. avgusta. Sastav upotpunjuje klavijaturistkinja i basistkinja Sharon Mansur.

Joseph Thomas Fine, poznatiji po umetničkom imenu Yossi Fine jedan je od najpriznatijih izraelskih muzičara u svetskim razmerama. Još kao šesnaestogodišnjak počeo je da radi kao studijski muzičar, a 1985. godine se preselio u Njujork, gde je veoma brzo izgradio reputaciju odličnog basiste i producenta. Šest godina je svirao u orkestru Gila Evansa, a 1991. godine je dobio prvu Grammy nominaciju za svoju kompoziciju “Always Knows,” koja se našla na albumu Stenlija Džordana Cornucopia., na kojem je Yossi i svirao bas. Godine 1995. se vratio u Izrael ali je nastavio internacionalnu karijeru.

This image has an empty alt attribute; its file name is 591-1024x683.jpg

Nastupao je, snimao i producirao albume mnogih poznatih muzičkih Zvezda različitih stilova: David Bowie (album “Outside”) , Naughty By Nature (kreirao bas liniju za čuveni hit singl “Hip Hop Hooray”),John Scofield, Kenny Kirkland, Lou Reed, Rubén Blades, Me’shell Ndegeocello, Brian Eno, Anthony B, Karsh Kale, Cheb i Sabbah, Antibalas, Hassan Hakmoun, Hadag Nahash, Ofra Haza….. Predvodi world music/reggae/funk band Ex-Centric Sound System. Pre par godina je počeo da svira i mikrotonalnu gitaru.

Ben Aylon, bubnjar i perkusionista koji ruši mnoge granice, najpoznatiji po svom jedinstvenom stilu „Neo-afričkog bubnjanja“ i vrhunskoj “hibridnoj” tehnici. Inspirisan stilom sviranja udaraljki pripadnika senegalske etničke grupe Wolof, Ben stvara eksplozivne ritmove koristeći afričke bubnjeve i savremneni bubnjarski set. Ben je snimio i nastupao sa: Bombinom, Doudou Ndiaie Rose, Avadi, Khaira Arbi …..
Zvuk sastava upotpunjuje Sharon Mansur, kako je zovu “princeza srednjoistočnih klavijatura” na sinti-basu i klavijaturama.

This image has an empty alt attribute; its file name is 592-1024x683.jpg

Sastav je formiramn 2015. godine i kombinovanjem tradicije regiona Izraela i Palestine stekli su reputaciju “novih pionira muzike sa Bliskog Istoka. Tokom poslednje dve godine bend je nastupao u SAD, Kanadi, Kini i Evropi sa preko 200 nastupa na festivalima , koncertnim podijumima i klubovima, a 2018. godine su objavili svoj debi album “Blue desert” – svojevrsno muzičko putovanje “od jerusalemskih brda do saharskih dina”.

Izvor: Nišvil

Foto: Noam Chojnowsk

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar