Vučić o tome kako su u Srbiju stigla ruska vojna vozila nakon što su Bugarska i Rumunija odbile da im dozvole prolazak: To je naša stvar, pala su sa neba

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Nišu da je aktuelno naoružavanje vojske potvrda spremnosti Srbije da sačuva svoj suverenitet, kao i „preventivno delovanje“ prema svakome ko bi imao nameru da taj suverenitet ugrozi.

– Ovo je potvrda naše spremnosti da očuvamo suverenitet naše zemlje i preventivno delujemo prema svakom ko bi da taj suverenitet eventualno ugrozi. Nemamo nikakve osvajačke planove prema bilo kome, već želimo samo da na najbolji način zaštitimo našu zemlju- rekao je Vučić na „prikazu naoružanja i vojne opreme“ u kasarni „Mija Stanimitrović“, na kojem je predstavljeno deset izviđačkih oklopnih vozila “BRDM” koje je Ruska Federacija (RF) poklonila Srbiji. Na pitanje novinara kako su ova oklopno-izviđačka vozila ušla u Srbiju kada su Rumunija i Bugarska, kao članice Evropske unije (EU) koja je uvela sankcije RF odbile da dozvole transport preko njihove teritorije, Vučić nije želeo da odgovori.

Prilikom obilaska učesnika „prikaza“ on je kazao da su ta vozila „nekako došla“ i „pala sa neba“, a na konferenciji za novinare dodao da prilikom njihovog dolaska u Srbiju, kako je rekao, nisu prekršeni propisi.

– Ne bih da govorim o tome, ali hoću da kažem da su poštovane norme međunarodnog prava, ugovori između Rusije i Srbije i zakoni. A kako su oni ušli- to je naša stvar- rekao je on.

Izražavajući veliku zahvalnost „bratskoj“ Ruskoj Federaciji, predsedniku Vladimiru Putinu i ministru odbrane Sergeju Šojguu za ovakav poklon i podršku, Vučić je kazao da nisu tačne kritike da je RF poklonila Srbiji stara izviđačko- oklopna vozila proizvedena 1962. godine. On je kazao da je reč o „gotovo potpuno novim vozilima“, koje je RF pravila „za sebe i za najteže uslove“, a pre isporuke Srbiji ih modernizovala.

Predsednik Srbije je kazao da će ovakva vozila „dramatično povećati“ manevarsku sposobnost, vatrenu moć i borbenu gotovost srpske vojske.

On je kazao da će do kraja ove godine stići još jedna donacija vojne opreme Ruske Federacije Srbiji, ali i deset tenkova, četiri helikoptera „mi 35“, a nešto kasnije i tri helikoptera „mi 17“, koje je Srbija kupila.

On je najavio da će do kraja godine, „najverovatnije u novembru u decembru“, plate pripadnika Vojske Srbije „biti povećane za najmanje 10 odsto“, a da se nada da će one značajno rasti i sledeće godine.

Prema njegovoj oceni, plate pripadnika Specijalne brigade VS, koja obuhvata 72. specijalnu i 63. padobransku brigadu, kao i manje delove 82. pomorskog centra i Protivterorističkog odreda „Kobre“, trebalo da se izjednače sa primanjima pripadnika Žandarmerije, čemu će ovakva povećanja doprineti.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko se zahvalio Vučiću na “ozbiljnoj spremnosti” za razvoj saradnje Srbije i RF, koja podrazumeva i unapređenje vojno- tehničke saradnje.

On je kazao da RF, a i njen predsednik Putin, smatraju da jačanje vojnih snaga svake zemlje, pa i Srbije, predstavlja “neophodni deo zaštite njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta”.

Zorica Miladinović, Niš

Foto: Budućnost Srbije / Istagram

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar