Samo okrugli sto ili početak dijaloga opozicije i vlasti?

Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu održan je okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije, uz prisustvo civilnog sektora. Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević koji je bio organizator skupa izjavio je da bilo reči o izbornim uslovima i da je susret protekao u konstruktivnoj atmosferi. On je najavio da će vrlo brzo biti organizovan novi, za koji Tanjug tvrdi da će biti u avgustu.

Sastanku su prisustvovali ministar policije Nebojša Stefanović, poslanici Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i poslanica u Skupštini Srbije Marinika Tepić.

Takođe su prisustvovali i predstavnici civilnog sektora: predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht i Milan Antonijević iz Fonda za otvoreno društvo, koji je moderirao i inicirao okrugli sto. Prisutan je bio i Bojan Klačar iz Cesida.

Dekan FPN-a Dragan Simić, koji je bio jedan od uvodničara, izjavio je da je do sastanka došlo na inicijativu Fonda za otvoreno društvo i da je time otvoren dijalog o izbornim uslovima.

Bez iznošenje detalja

Posle sastanka oglasilo se više učesnika u razgovoru, kao i onih koji nisu prisustvovali.

Savez za Srbiju (SzS) navodi da nisu u pitanju nikakvi pregovori vlasti i opozicije, već da je poziv prihvaćen kako bi izneli svoje stavove o izbornim uslovima, koje su potpisale sve opozicione stranke u decembru 2018., Sporazumom sa narodom i preporukama i zaključcima Stručnog tima protesta “1 od 5 miliona”, navodi SzS. Ta stranka takođe ističe da je zahtev organizatora bio da se u javnost ne iznose ništa sa okruglog stola i da će to i poštovati.

Nova stranke je izrazila nadu da će razgovor iz ovog formata uskoro biti prenet na polje javne debate, kako bi svi građani imali mogućnost da se upoznaju sa različitim stavovima političkih formacija.

Razgovore je komentarisao pokret „Dosta je bilo“, koji smatra da oni ilustruju sav raspad demokratskog parlamentarnog sistema u zemlji i pokazuje punu dubinu kolonijalnog statusa Srbije.

Udruženje “1 od 5 miliona” je navelo da bez ispunjenja svih tačaka iz preporuka stručne komisije nema slobodnih izbora i da podržava dijalog kao ključ demokratskog sistema, koji mora biti otvoren za čitavo društvo, ali ukazuje da se razgovor o izborima tiče se svih građana Srbije, a ne samo političkih opcija koji učestvuju u izbornoj trci.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar