U četvrtak 1. avgusta počinje Nišville: Ratko Divjak Quartet – uvertitra u muzički program

Sutra (četvrtak, 1. avgust) na bini kod Nišville jazz Muzeja i zvanično počinje muzički deo programa ovogodišnjeg festivala. Za uvertiru u velikom stilu Nišville predstavlja kvartet legendarnog bubnjara Ratka Divjaka, a pre toga nastupiće duo Anđelija i Nikola i sastav Trademarks. Programi ispred Nišville jazz muzeja počinju u 19:30.

This image has an empty alt attribute; its file name is 706-1024x683.jpg

Ratko Divjak je rođen u Vukovaru 1947. godine, a prvi značajniji angažman je imao u legendarnim Osiječkim “Dinamitima” u kojima su svirali Dado Topić i Josip Boček. Završio je džez bubnjeve na akademiji u Gracu i po dolasku u Zagreb, od kraja šezdesetih bio stalni bubnjar raznih postava koje je vodio Boško Petrović sa kojima je nastupao na međunarodnim džez festivalima u Pragu, Montreuxu, Budimpešti, Beču, Berlinu i Ljubljani. U Zagrebu je snimao sa Leom Wrightom i Slideom Hamptonom, a sa trijom Tihomira Popa Asanovića nastupio je na međunarodnom džez festivalu u Segedinu. Saradnju sa Topićem nastavio je u grupi Time sa kojom je snimio nekoliko albuma (uključujući legendarni “prvi”), a bio je član mnogih značajnih jazz rock postava: September, sastavi Tihomira Pop Asanovića, Sončna Pot… Punu afirmaciju kao džez bubnjar stekao je u Ljubljani gde postaje član Plesnog orkestra Radio Televizije Ljubljana (kasnije Big Band RTV Slovenije) i nastupa širom Evrope sa mnogim gostima – svetskim džez zvezdama.

This image has an empty alt attribute; its file name is 707-1024x683.jpg

Divjakov kvartet čine klavirista Milan Stanislavljević, saksofonista Adam Klemm i kontrabasista Fedor Ruškuc, a zajedničko za sve njih je što su rodom iz Srbije, ali su svoje karijere, posle studija džeza u Gracu ostvarili na transferzali, Slovenija – Austrija – Nemačka.

Kragujevčanin, Milan Stanisavljević, je po završenim studijama klasičnog klavira na FMU u Beogradu diplomirao i magistrirao džez klavir u Gracu. Između ostalog svirao je u kvartetu Stjepka Guta i sa gitaristom i muzičkim direktorom benda Amy Winehouse pod svojim imenom objavio nekoliko, od kojih jedan sa svojom suprugom i Big Bandom RTV Slovenija. Od 2012. radi kao profesor džez klavira na Konzervatorijumu za muziku i baletsku umetnost u Ljubljani.

This image has an empty alt attribute; its file name is 708-1024x683.jpg

Novosađanin, Adam Klemm, je magistrirao džez saksofon u Gracu, a još za vreme studija je dobio stipendiju austrijskog ministarstva kulture za usavršavanje na prestižnoj Sibelius akademiji u Helsinkiju. Nastupao je sa vodećim austrijskim muzičarima, a na spisku velikana sa kojima je sarađivao su i Dennis Rowland, Gianni Basso, Lee Harper Little Big Band, Karl Ratzer, Barbara Hendriks, Ladislav Fidri…

Još jedan rođeni Novosađanin u bendu je i kontrabasista Fedor Ruškuc koji je takođe diplomirao u Gracu odakle je i počeo saradnju sa velikim brojem ansambala i muzičara kao što su Keith Copeland, Dennis Rowland, J. D. Walter, Bernd Konrad, Uwe Plath, Ferenc i Magnus Mehl, Ryan Carniaux… Osvojio je brojne nagrade na internacionalnim takmičenjima sa Ferenc i Magnus Mehl kvartetom, kao i sa kvartetom East Affair, čiji je i danas stalni član. Godine 2008. na takmičenju „Jimmy Woode Award“ proglašen je za najboljeg basistu. Od 2010. živi i radi u Novom Sadu gde je jedno vreme vodio Big band jazz omladine Vojvodine.

Izvor i foto: Nišville

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar