Direktor Nišvila: Dolazak bugarskih muzičara na festival bila je naša prva međunarodna saradnja, a uspešno traje do danas

Početkom devedesetih, kada je tadašnja Jugoslavija bila pod sankcijama, bugarski muzičari su jedini pristali da dođu u Niš i nastupe na Nišvilu, te je to bila naša prva međunarodna saradnja. Uspešno sarađujemo i četvrt veka kasnije, kaže za Far direktor Nišvil džez festivala Ivan Blagojević.

This image has an empty alt attribute; its file name is 103-1024x683.jpg

Na jubilarnom, 25. Nišvilu, nastupiće nekoliko desetina bugarskih umetnika, među kojima su operski pevači, džezeri, hip hoperi, reditelji ili glumci, a među njima i jedan diplomata, generalni konzul Republike Bugarske u Nišu Edvin Sugarev, koji će predstaviti svoju zbirku pesama “Skrivena čula”.Tri značajna bugarska tenora otvorila su 5. avgusta filmski festival unutar Nišvila, a džezeri iz Blagoevgrada, kao članovi internacionalnog benda Five big bands summit-a, otvoriće 8. avgusta zvanični muzički program festivala.

– I tih devedesetih godina na Nišvil je dolazila “reprezentacija”, u kojoj je bila, recimo, i Jildiz Ibrahimova, jedan od najboljih ženskih džez vokala današnjice. Od tada do danas nema značajnijeg imena bugarske džez scene koje nije nastupalo na našem festivalu. Pri tom smo povremeno i “izvozili” deo Nišvila u Bugarsku, ili smo najavljivali festival u našoj ambasadi u Sofiji. Takva, kontinuirana i uspešna saradnja je, između ostalog, bila razlog da ja, kao jedini Srbin, dobijem nagradu bugarskog Ministarstva kulture “Zlatni vek”, koja se dodeljuje strancima za promociju njihove nacionalne kulture- kaže Blagojević.

On ocenjuje da je Bugarska tokom devedesetih imala jaču džez scenu od Srbije, ali da su se danas stvari unekoliko izmenile, pre svega zbog “emigracije” najboljih muzičara u svet.

– Bugarska, recimo, i dalje ima veoma moćan nacionalni Big bend orkestar, koji vodi Antoni Dončev. Ali, džez “reprezentacija” se danas u velikoj meri preselila izvan zemlje. Čini mi se da je “nogu povukao” , još sedamdesetih godina prošlog veka, Milčo Levijev, kompozitor, džez muzičar i pijanista koji je u Americi napravio ozbiljnu karijeru i sarađivao sa sjajnim svetskim imenima- kaže Blagojević.

This image has an empty alt attribute; its file name is 104-683x1024.jpg

Na ovogodišnji Nišvil, tačnije na otvaranje njegovog filmskog segmenta, Nišville movie summit-a, “privremeno su emigrirali” bugarski tenori Aleksander Baranov (Alexander Baranov), Veselin Vacev (Veselin Vachev) i Boris Lukov, kako bi izveli repertoar u rasponu od operskih arija Lučana Pavarotija do numera Bitlsa (“The Beatles”). Oni su svoje muzičko putovanje započeli 2007, a trio formirali dve godine kasnije. Nastupali su u Evropi, SAD, Kanadi, Aziji, preferirajući pevanje uživo, i nudeći publici klasične arije i kanconete, bugarske pesme, ruske pesme ili pop numere koje izvode i u rok, džez ili latino maniru.

Bend iz Blagoevgrada, koji predvodi Boris Janev, biće jedan od pet bendova koji će na otvaranju zvaničnog programa na Earth and Sky stage-u formirati internacionalni Five Big Bend Summit. Ovaj internacionalni bend imaće ukupno stotinu muzičara i pokušaće da “postavi nezvanični svetski rekord u zajedničkom izvođenju neke džez numere”. Uz bugarske džezere, Five Big Bend Summit činiće I bend iz Niša, pod vođstvom Dragoslava Petrovića, bend iz argentinskog Buenos Airesa, kojim diriguje Gustavo Firmenich, kao i iz hrvatskog Čakoveca, na čelu sa Mariom Jagecom. Svim orkestrima će dirigovati Stjepko Gut, a oni će između ostalog izvesti kompoziciju Duška Gojkovića “Nišville Jubilation”. Kao specijalni gost nastupiće proslavljeni pijanista Lari Vučković, ovogodišnji dobitnik nagrade Nišvila za životno delo.

U zvaničnom programu učestvovaće i Desy Live band, koji predvodi Desislava Andonova, jedna od najoriginalnijih bugarskih umetnika, koja izvodi soul, fank i džez muziku. Publiku će u okviru ovog programa “zagrejati” i bend Acoustic version, koji čine muzički eksperti i kompozitori. Od samog početka ovaj bend je od kritike dobijao najviše ocene, te osvajao prestižne džez nagrade u Evropi. Na hip- hop stejdžu, koji postoji od ove godine, nastupiće sofijski bend The Innkeepers Inc.

This image has an empty alt attribute; its file name is 105-1024x683.jpg

Na Movie summit stage-u, u okviru revijalnog programa, biće prikazan dokumentarni film “Jam session”, reditelja Borislava Koleva. Nešto malo dalje, na Jazz&books session stage-u, 9. avgusta, generalni konzul Sugarev predstaviće zbirku poezije „Skrivena čula“, koju je neposredno pred festival izdao Niški kulturni centar. Sugarev je bio novinar, poslanik, univerzitetski nastavnik i ambasador, ali se smatra i jednim od najboljih savremenih bugarskih pesnika, navodi se u predgovoru knjige.

BUGARSKI TURISTI NAJBROJNIJI NA NIŠVILU

– Najbrojnija strana publika na Nišvilu su gosti iz Bugarske i Makedonije- tu je mrtva trka. Bugari iz godine u godinu dolaze u sve većem broju- kaže Ivan Blagojević.

Z. Miladinović, Niš

Foto: Nišvil / Zorica Miladinović

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar