a

Bugarska još u trci za Folksvagenovu fabriku, spremna i na subvencije

Bugarska nije odustala od trke za Folksvagenovu fabriku automobila, piše nemački ekonomski magazin Handelsblat, citirajući bugarskog premijera Bojka Borisova, koji tvrdi da je njegova zemlja najbolja lokacija za investiranje u regionu.

Ulaganje u Bugarsku bio bi pozitivan signal za celu Istočnu Evropu, kaže Borisov u intervju tom glasilu. On kao prednosti Bugarske ističe dobar poreski sistem, državne subvencije i dobru saobraćajnu povezanost i infarsatrukturu, prenosi BNR delove teksta iz Handelsblata.

“Vlada će ispitati sve mogućnosti državnog subvencionisanja koje je u skladu sa zakonodavstvom EU“, navodi Borisov i dodaje da je to predočeno centrali Folksvagena u Volfsburgu.

U isto vreme iz Folksvagena saopštavaju da konačna odluka o izgradnji novog pogona nije doneta, kao i da pregovori sa favoritima tek predstoje, te da odluka neće biti doneta pre septembra.

Inače, poslednjih nedelja pojavilo se više medijskih spekulacija da je odluka već doneta i da će postrojenje najvećeg nemačkog proizvođača automobila biti građeno u Turskoj, u blizini Izmira. Investicija je vredna oko milijardu i po evra.

Slobodan Aleksić (izvor: BNR / Handelsblat)

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar