a

Narodni muzej u Beogradu je najstarija muzejska ustanova u Srbiji. Osnovan je 1844., a njegov prvi upravnik bio je Jovan Sterija Popović. Mnogo puta je menjao mesto. U sadašnju zgradu na Trgu Republike, koja je nekada bila Hipotekarna banka, useljen je 1952. godine.

U svom dugom istorijatu Narodni muzej je čak za vreme Prvog svetskog rata bio i bombardovan, ali je stalno bogatio fondove. U njemu je verovatno najbogatija arheološka i numizmatička zbirka u regionu, kao i najbogatija zbirka srpskog slikarstva i umetnosti od 18. veka do danas.

This image has an empty alt attribute; its file name is 136-1024x683.jpg

Međutim, zahvaljujući zbirci Eriha Šlomovića i zbirci Kneza Pavla, koje su njegov deo, Narodni muzej raspolaže i reprezentativnim delima evropske umetnosti.

Danas je on ustvari muzejski kompleks u koji su, pored centralne zgrade na Trgu Republike, uključene Gelerija fereska, Vukov i Dositejev muzej i Spomen- muzej Rastka i Nadežde Petrović.

This image has an empty alt attribute; its file name is 137-1024x683.jpg

Posle jednodecenijskog renoviranja ponovo je otvoren juna 2018. Zahvaljujući njemu, danas su postavke u Narodnom muzeju poslednja reč muzeologije, kao nauke, i muzejske prezentacije i kao načina da se približi posetiocu. Poseta od skoro 300.000 ljudi za samo godinu dana najrečitije govori o tome.

Šetnja FAR-a po stalnoj postavci najznačajnije muzejske institucije u Srbiji nastala je zahvaljući obilasku direktora Muzeja Zabranjenog grada u Pekingu Vang Sudonga, posle potpisivanja Memoranduma o razumevanju i saradnji sa Narodnim muzejom.

Novinar: Slobodan Aleksić
Snimatelj: Igor Milatović
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: Internet Portal FAR
septembar 2019

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar