a
 

Gužva u Narodnom muzeju – nada za kulturu

Narodni muzej u Beogradu od dana ponovnog otvaranja beleži rekordne posete. Kako je za „Far“ rekla gospođa Lidija Ham, zadužena za odnose sa javnošću, od 28. juna, kada je posle dugotrajnog, ali temeljnog renoviranja ponovo otvorio vrata, Narodni muzej je posetilo gotovo 120.000 ljudi.

Grupe đaka, čak i stranih, sasvim mala deca sa roditeljima, turisti, namernici, Beograđani, koji nisu potopljeni u „rijaliti kulturu“, stvaraju permanentnu gužvu na biletranici, ali i daju nadu da istinska kultura nije, niti će umreti.

Njih privlači nova stalna postavka, urađena po najstrožim muzeološkim zakonitostima, koja ima hronološki pristup grupisanju eksponata i vodi ih od najstarijih ka mlađim periodima. Legende nad eksponatima su kratke, jasne, pregledne, višejezične i često duhovite.

Neki predmeti su prvi put pred publikom. Među njima su i dvokolice iz Staničenja, gotovo iz neposredne okoline Dimitrovgrada, pronađene tokom iste kampanje zaštitnih istraživanja na Koridoru 10, kada i tragovi Via Militaris kod Dimitrovgrada i sada već zatrpane kasnoantičke bazilike kod Crvene reke.

Arheolozi ih smatraju značajnim artefaktom iz rimske epohe, a radiokarbonska metoda ih datuje na period od  60 do 140 godine nove ere.

No, kako raste interesovanje za Narodni muzej, raste i znatiželja za „mistične“ ostatke Stambol kapije. Fotografija snimatelja sa novinarkom na tom zadatku rečito o tome govori.

Naše je pravo da verujemo da je toj radoznalosti, svojim jučerašnjim napisom i portal Far dao svoj mali doprinos.

Slobodan Aleksić Ćosa, Beograd

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar