Babušnica, Bosilegrad, Bela Palanka i Surdulica u programu Swiss PRO

Babušnica, Bosilegrad, Bela Palanka i Surdulica samo su deo od 23 opštine koje su posle uspešno obavljenog treninga „Obuka za trenere“, postale deo programa „Izgradnja kapaciteta za dobro upravljanje na lokalnom nivou“ švajcarske organizacije Swiss PRO.

This image has an empty alt attribute; its file name is 580-1024x683.jpg

Na svečanosti koja je tim povodom organizovana u Beogradu pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Sanja Putnik, naglasila je važnost stručnog usavršavanja i razmene iskustava u primeni principa dobrog upravljanja i uspehu reforme javne uprave.

„Postoji jaka veza između razvoja i dobrog upravljanja i zbog toga je važno da svi koji su završili program obuke nastave da šire dalje svoja znanja i iskustva i da pomognu kolegama iz opština koje čine početne korake ka implementaciji principa dobrog upravljanja. Posebno smo zahvalni Vladi Švajcarske i partnerima iz UNOPS-a što su u ovom procesu izgradili koncept koji je u potpunosti prilagođen kontekstu Srbije i na taj način kreirali efektan alat za implementaciju principa dobrog upravljanja na lokalu”, rekla je ona.

This image has an empty alt attribute; its file name is 581-1024x683.jpg

Nacionalni programski službenik Švajcarske kancelarije za saradnju, Petar Vasilev istakao je da za utemeljivanje principa dobrog upravljanja u institucijama od velike važnosti što se kroz taj program stvara baza ljudi, profesionalaca, koji će moći da šire dalje ovo specifično i retko znanje dobrog upravljanja među javnim službenicima.

„Sa primenom principa dobrog upravljanja građani mogu od opštinske i državne uprave da očekuju kvalitetnije, efikasnije i pravednije usluge po sopstvenoj meri. Zato Švajcarska ostaje dugoročni partner Srbiji u ovakvim reformama”, precizirao je Vasilev.

This image has an empty alt attribute; its file name is 582-1024x683.jpg

Šef programa UNOPS-a u Srbiji Marko Vujačić naveo je da je „dobro upravljanje suštinski element, ukoliko želimo da postignemo održivi društveno-ekonomski razvoj, koji je zasnovan na vladavini zakona i poštovanju ljudskih prava.

This image has an empty alt attribute; its file name is 583-1024x683.jpg

Nacionalna akademija za javnu upravu je prepoznala vrednost programa Swiss PRO i podrške Vlade Švajcarske ovom i prethodnim programima u razvoju dobrog upravljanja u Srbiji, rekao je v.d. direktor ove državne institucije Dražen Maravić.

„Posebno nam je drago što je program Swiss PRO obezbedio trening trenera jer su odlični predavači ključna karika za garantovanje kvaliteta u procesu učenja zaposlenih u javnoj upravi“, naglasio je Maravić.

This image has an empty alt attribute; its file name is 584-1024x683.jpg

Govoreći o procesu izgradnje kapaciteta stručnih centara za dobro upravljanje na lokalnom nivou, nacionalna menadžerka programa Swiss PRO Ana Nedeljković Belja, naglasila je značaj postepenosti i kontinuiteta u razvijanju ljudskih resursa.

This image has an empty alt attribute; its file name is 585-1024x683.jpg

Sertifikate su dobili predstavnici i predstavnice lokalnih samouprava: Babušnice, Bele Palanke, Bojnika, Bosilegrada, Bujanovca, Doljevca, Gadžinog Hana, Ivanjice, Knjaževca, Lebana, Medveđe, Nove Varoši, Novog Pazara, Preševa, Priboja, Prokuplja, Raške, Sjenice, Surdulice, Svrljiga, Tutina, Vlasotinca i Vranja.

This image has an empty alt attribute; its file name is 586-1024x683.jpg

Svečanosti su prisustvovali predstavnici državnih i međunarodnih institucija, kao i službenici iz 36 gradova i opština, koji su počeli novi ciklus obuka uz podršku Vlada Švajcarske i Srbije.

Izvor i foto: Swiss PRO

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar