Zaplena “Versaće” nameštaja na “Gradini” kod Dimitrovgrada

Carinici se svakodnevno susreću sa robom koja povređuje pravo intelektualne svojine neke zaštićene robne marke, a najčešće je reč o tekstilu, obući, ili kozmetici. Slučajeva da se originalnost nameštaja dovodi u pitanje nije bilo, sve do 1. decembra ove godine, kada je iz ovog razloga osporeno carinjenje trpezarijskog nameštaja na Terminalu “Gradina” kod Dimitrovgrada, saopšteno je iz Uprave carina.

Reč je o 40 elemenata trpezarijskog nameštaja iz Turske namenjenih uvozniku iz Leskovca, koji na sebi ima odštampan logo robne marke „versaće“.

This image has an empty alt attribute; its file name is 49-683x1024.jpg

Trpezarijski sto i stolice teški oko dve i po tone biće zadržani, dok se o tome, da li je povređeno pravo intelektualne svojine pomenute robne marke, ne izjasni nosilac prava ili njegov ovlašćeni zastupnik.

Prema važećoj proceduri nosilac prava ima rok od 10 radnih dana da se izjasni da se ne radi o originalnoj robi i da da saglasnost za njeno uništenje. Dešava se, istina retko, da se dokaže da je roba originalna, kada se carinski postupak nastavlja, kažu u Upravi carina.

 Izvor i foto: Uprava carina Republike Srbije

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar