a

Na Gradini kod turskog državljanina pronađena antikvitetna numizmatička kolekcija

Na graničnom prelazu “Gradina” carinici su u saradnji sa policijom tokom jučerašnjeg dana otkrili numizmatičku kolekciju tešku gotovo 13 kilograma, koju je pokušao da prokrijumčari sredovečni bračni par iz Turske, saopšteno je iz Uprave carina.

Putnici su pristigli na red za redovnu graničnu kontrolu na ulazu u Srbiju, putujući automobilom ”VW Caravelle” turskih registarskih oznaka iz Turske ka Zapadnoj Evropi. Zahvaljujući koordiniranom radu carine i policije na prelazu, iako naizgled neupadljivi putnici, izdvojeni su za detaljan pregled. Ubrzo su sumnje carinika i policajaca potvrđene, pošto se među dokumentima u ženinoj torbici našao i jedan paketić pun retkih novčića, umotan u plastičnu foliju.

To je bio znak da pregled vozila mora biti temeljno urađen, pa je pretresom prtljažnika otkrivena i na prvi pogled obična plastična kutija za odlaganje stvari.

Oštrom oku carinika i policajaca koji su bili angažovani na slučaju nije promaklo vešto prepravljeno duplo dno pomenute kutije teške preko 10 kilograma.

This image has an empty alt attribute; its file name is 578-1024x683.jpg

U tajnoj pregradi koju su pronašli tek nakon što su je celu razmontirali, pred službenicima se ukazalo još 19 uredno poređanih, sortiranih i zapakovanih paketića punih antičkih novčića iz raznih perioda (rimskih, mesopotamijskih, arapskih i dr.).

Sve je ukazivalo na to da se radi o nedavno iskopanim antikvitetima, jer je na novčićima i dalje bilo prisutno dosta zemlje i peska.

Kako se radi o krivičnom delu krijumčarenja kulturnog blaga, zbog čega je i prepravljana plastična kutija u kojoj su antikviteti transportovani, slučaj su preuzeli tužilaštvo i policija u dalju nadležnost odredivši meru zadržavanja od 48 sati za bračni par koji je uhvaćen u tom pokušaju.

Mada na prvi pogled, stanje otkrivene numizmatičke zbirke ukazuje na to da je reč o originalnim predmetima, provera njene autentičnosti, pa samim tim i vrednosti, biće tokom dalje istrage prepuštena ekspertima.

Izvor i foto: Uprava carina Republike Srbije

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar