Batut: U Srbiji još uvek nema gripa

U Srbiji još uvek zvanično nije potvrđen grip, iako postoje slučajevi sa simptomima sličnim ovoj virusnoj bolesti.

Tokom prošle nedelje je zabeleženo nešto više od 3.000 oboljenja sličnih gripu, jer je vreme različitih drugih respiratornih infekcija. Gostujuću na RTS-u prof. dr Darija Kisić Tepavčević sa Instituta za javno zdravlje “Batut” je istakla da je 300.000 doza vakcina protiv virusa gripa već utrošeno i da sredinom decembra treba očekivati novu količinu.

Kisić Tepavčević naglašava da je najefikasnija preventivna mera protiv virusa gripa upravo vakcinacija. Ona apeluje na sve građane koji do sada nisu vakcinisani da od sredine meseca kada ova vakcina ponovo bude dostupna to učine, kako bi spremno dočekali virus gripa.

Objasnila je da je virus gripa prilično nepredvidiv i da su svi koji nemaju imunitet osetljivi. Ukazala je da se ljudima koji se nalaze pod većim rizikom preporučuje vakcina. To su osobe sa različitim hroničnim oboljenjima i imunodeficijentnim stanjima.

“Stalno ističemo i kategoriju trudnica, jer je u trudnoći poznato da ovaj virus gripa može da ima različite komplikacije i po plod i po trudnicu”, rekla je, dodajući da i decu treba vakcinisati, i to pre svega onu koja imaju astmu.

Dimitrovgrad spada u red opština u kojima je imunizacija, takođe završena u rekordnom roku. U izjavi za FAR Nikola Jordanov pi-ar Doma zdrvalja je istakao da je od Ministarstva zdravlja dobijeno 630 vakcina koje su utrošene u periodu od 15. oktobra do 20. novembra. Takođe, prema rečima Jordanova, Zavod za javno zdravlje Pirot distribuirao je ove godine po prvi put 50 vakcina dimitrovgradskom Domu za stare.

A. Todorov (izvor: RTS)

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar