Decembar je period kada većina malih odgajivača svinja završava sa tovom i kreće sa preradom mesa. Informacija da je Veterinarska klinika u Pirotu utvrdila prisustvo larvi trihinele u mesu divlje svinje, podseća na neophodnu opreznost i obavezu da se meso domaćih i divljih svinja pre upotrebe, odnosno prerade, obavezno pregleda od strane veterinara.
Trihineloza je bolest koja se kod ljudi na našim prostorima uglavnom dijagnostikuje u periodu od decembra do marta. Nastaje kada čovek pojede meso koje sadrži učaurene larve trihinele spiralis. Embrioni ovog parazita dospevaju iz creva u mišiće, a to je praćeno povišenom temperaturom, jakim bolovima u mišićima, oticanjem lica i drugim simptomima. Ova bolest u određenim situacijama može imati niz komplikacija, čak na kraju i smrtni ishod, a težina oboljenja zavisi od broja unešenih larvi.
Parazit trihinela spiralis se može naći u mesu medveda, jazavaca, ali i kod pasa, lisica, čak i konja. Ipak, glavni domaćini su svinja i pacov. Na našim prostorima je narizičnije sušeno, nedovoljno smrzavano ili nedovoljno pečeno svinjsko meso, naročito kobasice i šunka. U Francuskoj i Italiji konjsko, a u Kini meso pasa.
Na osnovu podataka iz Instituta zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut”, tokom 2016. godine, u zemljama Evropske Unije prijavljen je 101 slučaj trihineloze kod ljudi. Najveća stopa naspram broja stanovnika je zabeležena u Bugarskoj, gde je zabeležen i najveći broj slučajeva obolevanja – 35. Osim susedne Bugarske, Rumuniju i Poljsku takođe karakteriše najviša učestalost oboljevanja u Evropi. U Srbiji je tokom 2017. godine registrovano 15 slučajeva obolevanja od trihineloze i to najviše na teritoriji Zlatiborskog okruga. U svim slučajevima u Srbiji ova zoonoza je izazvala oboljenje zato što su ljudi konzumirali nedovoljno termički obrađeno svinjsko meso.
S. Ivanov
Foto: Sergej Ivanov