Unapređivanje znanja i svesti o vladavini prava među najmlađima

Predstavnici organizacija civilnog društva, univerzitetskih profesora i 50 nastavnika prisustvovalo je prezentaciji priručnika za nastavnike Građanskog vaspitanja u Beogradu, koju su organizovali Misija OEBS-a u Srbiji i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije.

Priručnici sadrže smernice za nastavnike Građanskog vaspitanja koje treba da im pomognu pri realizaciji novih programa za đake osnovnih škola i gimnazija. Osnovni cilj Građanskog vaspitanja je da pomogne mladima da razviju kompetencije, kao što su analitičko i kritičko razmišljanje, koje će im omogućiti da delotvorno učestvuju u javnom životu i da žive u miru sa drugima u kulturno raznovrsnim demokratskim društvima.

“Glavni osnov demokratije su funkcionalne institucije koje rade na osnovu dobro usaglašenih pravila, koja sprovodi pravičan pravosudni sistem. Međutim, demokratska kultura mora da se podučava i neguje, jer se ona ostvaruje kroz ponašanje građana. Demokratsko angažovanje građana i smanjenje netolerancije i predrasuda pospešuju se putem pružanja odgovarajućeg obrazovanja i ponašanja“ – rekao je Džozef Melot, zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji,

Direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Zlatko Grušanović izjavio je da novi programi Građanskog vaspitanja orijentisani na dostizanje ishoda i razvoj kompetencija, stavljaju pred nastavnike i učenike nove zahteve.

„Zato priručnici za nastavnike pripremljeni u Zavodu, uz podršku Misije OEBS-a, predstavljaju značajnu podršku njihovom ostvarivanju i dostizanju cilja Građanskog vaspitanja koji je vredan, kako za pojedince tako i za celokupno društvo, jer od učenika traži da postanu svesni svojih prava i odgovornosti, osetljivi na potrebe drugih i zajednice i spremni da aktivno deluju u zajednici uvažavajajući demokratske vrednosti.” – naglašava Grušanović.

Događaj je nastavak rada Misije OEBS-a u Srbiji na unapređivanju znanja i svesti o vladavini prava među najmlađim članovima društva i njihovoj pripremi za aktivno učešće u javnom životu.

Izvor: Misija OEBS-a u Srbiji

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar