Izložba Branka Nikolova o konkretnom u apstraktnom

Branko Nikolov, autor koji na najbolji način spaja likovnu umetnost Srbije i Bugarske otvara u utorak, 17. decembra u galeriji „Art Centar“ u banji Bankja, kod Sofije, izložbu pod nazivom „Od konkretnog ka apstraktnom“.

Njena tematika je samo na prvi pogled teoretsko-formalna, jer Nikolov zapravo pokušava da skine „anatemu“ s apstraktne umetnosti. Način na koji ruši taj „tabu“ se može opisati rečima – „i apstarktno je bilo konkretno“, a provokacija za izložbu je došla direktno iz prirode, ambijenata, celina i predmeta koji postoje u njoj.

„Sve što vidim u prirodi i što me je u poslednje vreme privuklo i nateralo da ga likovno obradim naćiće se i na izložbi“, kaže za FAR Branko Nikolov.

A to će biti sedameset grafika velikog formata, višeznačne to jest apstarktno predstavljene sa fotografijama mesta i predmeta ispod njih, koje su ustvari likovni njihov predložak i provokacija umetniku da ih dopuni, deformiše ili pak pojednostavi i tako ih prebaci u svet višezanačnosti i apstrakcije.

Galerija u kojoj će biti izložene je u dva nivoa, pa će se i posetioci naći u ambijentu koji će im dati vremena da sagledaju krhku granicu između onog što zaista postoji i onoga što je imaginacija i likovni čin autora.

Inače galerija „Art Centar“ radi tek pet godina, ali iza nje stoji Svilen Stefanov, jedan od vodećih teoretičara savremene umetnosti u Bugarskoj, pa iako je relativno udeljena od centra Sofije, sve češće biva centar likovnih dešavanja u njoj.

Branko Nikolov je pak stvaralac koji živi na relaciji Niš-Sofija-Caribrod-Kamenica. Jedan je od onih koji svojim radom i naizmeničnim izložbama u Srbiji i Bugarskoj pokazuje da je umetnost feneomen za koji ne postoje granice.

Izložba će biti otvorena 17. decembra u 18:30 sati po lokalnom vremenu.

S. Aleksić

Foto: Art-Centar Bankja

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar