Većina lokalnih samouprava nema plan zaštite kvaliteta vazduha, u Dimitrovgradu ne postoji stanica za merenje zagađenja

Ministar zaštite životne sredine Republike Srbije Goran Trivan izjavio je da je resorno ministarstvo u vezi sa smanjenjem zagađenja vazduha uradilo sve što je u njegovoj nadležnosti, navodeći da su lokalne samouprave te koje su zakonski odgovorne za kvalitet vazduha na svojoj teritoriji, ali da većina nema plan njegove zaštite, saopštava agencija Beta.

“Od 145 opština i gradova u Srbiji, od kojih je Ministarstvo tražilo da se izjasne da li su izradili planove kvaliteta vazduha, a koji su dužni da imaju po Zakonu o zaštiti vazduha, dobili smo odgovor od samo 66 lokalnih samouprava. Od toga je 29 navelo da će ove godine tek početi da meri kvalitet vazduha, 16 tek planira izradu mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, a 21 se izjasnila da ne vrši merenje kvaliteta vazduha, niti planira izradu odgovarajućih planova”, kazao je Trivan agenciji Beta.

Trivan je precizirao da je dopis lokalnim samoupravama o planovima za merenje kvaliteta vazduha poslat u novembru prošle godine, ističući da su odgovori “katastrofalni” i da se to neće tolerisati.

“Inspekcija je zato dobila nalog da hitno ode u sve lokalne samouprave i na terenu proveri da li postoje planovi i da li se oni sprovode”, rekao je Trivan i naveo da će svi koji nisu izradili planove biti kažnjeni prema zakonu.

On je najavio da će u roku od desetak dana javnost biti upoznata sa detaljima inspekcijskog nadzora, odnosno sa time šta su lokalne samouprave uradile po pitanju smanjenja zagađenja vazduha.

Na teritoriji opštine Dimitrovgrad već desetak godina se ne meri kvalitet vazduha, a i ne postoje merne stanice, saznali smo iz lokalne samouprave i u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Trivan je naveo i da je Ministarstvo uputilo zahtev opštinama i gradovima koji su najugroženiji da izrade plan kvaliteta vazduha i to su Niš, Kraljevo, Kragujevac, Sremska Mitrovica, Subotica i Kosjerić.

Dodao je da Ministarstvo po tom pitanju već sarađuje i sa rukovodstvom Valjeva, kao i Užica, gde će ove godine pomoći da se ugasi jedna od kotlarnica koja značajno zagađuje grad.

Objasnio je i da se nije ranije krenulo sa kažnjavanjem lokalnih samouprava u vezi sa postojanjem planova kvaliteta vazduha, odnosno tokom nešto više od dve godine postojanja Ministarstva zaštite životne sredine, jer gradovi i opštine u velikom broju slučajeva nisu imali kapacitete da sprovedu propise zbog manjka stručnih ljudi, ali pre svega zbog nedostatka novca.

Kako je ranije rečeno, po procenama Ministarstva zaštite životne sredine, Srbiju će smanjenje zagađenosti vazduha koštati 2,4 milijarde evra.

Izvor: beta.rs

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar