I Bosilegrad među opštinama koje nikad nisu raspisale medijski konkurs

Opština Bosilegrad, Grad Kragujevac i još 11 lokalnih sampouprava prošle godine nisu sprovele konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja. Neke od njih konkurse nisu raspisale u poslednjih pet godina, odbosno, od kada je Zakonom o javnom informisanju i medijima propisana obaveza lokalnih samouprava da sufinansiraju medijski sadržaj, naveo je UNS.

Opštine Batočina, Bosilegrad, Lapovo, Rača, Gadžin Han i Sjenica nisu raspisale ni jedan konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja, navodi UNS i dodaje da su u Golupcu dva puta raspisali konkurs – 2015. i 2016. godine, te da je prvi poništen, a za drugi nema podataka da je sproveden.

Grad Kragujevac je 2015. godine raspisao konkurs, a zatim ga poništio sa obrazloženjem da „udruženja nisu predložila kandidate“. Posle toga nisu raspisivali konkurse, upozoravaju iz Udruženja novinara Srbije.

Opština Žabari je 2019. godine prvi put raspisala konkurs, ali ga je ubrzo i poništila jer „nije došlo do formiranja komisije iz reda nezavisnih stručnjaka za medije i medijskih radnika“.

Opštine Ljig, Mionica i Merošina prošle godine nisu raspisale konkurse, ali u poslednjih pet godina povremeno su medijima dodeljivale sredstva za projektno sufinansiranje. U Ljigu su dve godine uzastopno – 2017. i 2018. novac dodeljivali samo televiziji Telemark. Opština Mionica je od 2016. do 2018. godine sprovodila konkurs, a Merošina 2016. i 2018. godine, ističu iz UNS-a.

Opština Preševo je, osim 2018, svake godine raspisivala konkurse. Međutim, samo za 2017. godinu UNS ima podatke o raspodeli sredstava. Za ostale godine i pored pozivanja na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, od te opštine nismo dobili podatke da li su konkursi sprovedeni i da li je novac namenjen medijima zaista i dodeljen. Konkurs su raspisali i prošle godine, ali je poništen, stoji u tekstu koji je objavljen na sajtu UNS-a.

Izvor: UNS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar