a

Nikola Jordanov: U Pirotskom okrugu za sada nije registrovan nijedan slučaj oboljenja od virusa gripa

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ u Srbiji je u prvoj nedelji u 2020. godini zabeleženo 3193 slučaja oboljenja sličnih gripu, a potvrđeni slučajevi gripa zabeleženi su na teritoriji grada Beograda, Južnobačkog, Nišavskog i Braničevskog okruga.

Za sada se registruje nizak intenzitet aktivnosti virusa gripa i sporadična geografska raširenost, rekao je za portal FAR Nikola Jordanov, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja u Dimitrovgradu. Kaže da se epidemiološka situacija prati od početka novembra prošle godine, tako što lekari registruju oboljenja i izveštavaju svake nedelje Zavod za javno zdravlje o situaciji u zdravstvenim ustanovama. Po njegovim rečima, u Pirotskom okrugu za sada nije zvanično potvrđen nijedan slučaj virusa gripa.

Jordanov naglašava da virusne infekcije ne treba shvatati olako i zanemarivati ih jer, kako ističe, mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija. Naveo je da je najbolja prevencija protiv gripa vakcinacija, a da se u lečenju preporučuje simptomatska terapija, odnosno uzimanje multivitamiskih preparata i tableta koji snižavaju temperaturu, deluju protiv kašlja, zapušenosti nosa i slično.

This image has an empty alt attribute; its file name is 114-1024x683.jpg

On ističe da je u periodu kada su učestale respiratorne infekcije veoma važna edukacija stanovništva i zdravstvenih radnika o osnovama sprovođenja lične higijene, posebno o opasnosti koju nosi kašalj i kijavica, kao i prenos virusa sa ruku na sluzokožu. Takođe, po rečima lekara posebnu pažnu treba obratiti na ishranu.

„Treba unositi raznovrsnu hranu, što više tečnosti, kao i voće bogato vitaminima. Ruke treba redovno prati, jer se virus najčešće prenosi direktnim kontaktom, a isto tako preporuka je da se izbegavaju osobe koje su prehlađene ili imaju grip, kao i da se ne odlazi u posetu obolelima. Prostorije u kojima se boravi moraju da se provetravaju“ – savetuje lekar.

Promenljivo vreme utiče na imunološki odbrambeni sistem i zato treba usmeriti pažnju na jačanje imuniteta i svojom svešću preuzeti odgovornost za svoje zdravlje. U slučaju simptoma virusne infekcije treba se javiti izabranom lekaru, koji će prepisati adekvatnu terapiju.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov je rođen 1984. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završio u Dimitrovgradu i još iz srednjoškolskih dana interesuje se za žurnalistiku, pre svega za sportsko novinarstvo. Diplomirao na Filološkom fakultetu (odsek bugarska filologija) na Univerzitetu “Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji, gde je stekao zvanje profesora bugarskog jezika i književnosti. U okviru programa stručne prakse u periodu 2012-2013. godine radio na poslovima novinara-voditelja i prevodioca u radio-televiziji Caribrod u Dimitrovgradu, gde je stekao osnovna znanja iz oblasti radio i tv žurnalistike. U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu kao filolog bio angažovan na poslovima revizije knjiga. Piše novinarske članke i bavi se prevodilačkim poslom. Posebna interesovanja: književnost, sport, kultura, filmska umetnost, zaštita životne sredine, poljoprivreda, transgranična saradnja.

Bez komentara

Ostavi komentar