a

I ove godine Bosilegrađani na Dragovištici plivaju za časni krst

Povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja, u nedelju, 19. januara na reci Dragovištici u Bosilegradu plivaće se za časni krst.

Obeležavanje praznika počeće liturgijom u Sabornoj crkvi “Rođenje Presvete Bogorodice” u 8:30 časova. Sat vremena kasnije ispred ovog hrama biće osvećena voda, dok će u 10:00 sati krenuti litija gradskim ulicama do mesta gde će se najhrabriji nadmetati za časni krst.

Istog dana, u 11:00 časova, vršiće se osvećenje vode u hramu “Sveti Arhangel Mihail” u selu Gornja Ljubata.

Dan ranije, 18. januara, na Krstovdan, biće služena liturgija u crkvi u Bosilegradu. Voda će biti osvećivana u hramovima “Sveti Ilija” u Gornjoj Lisini i “Sveti apostoli Petar i Pavle” u selu Božica.

U ponedeljak, 20. januara, na Jovanjdan, u Sabornom hramu u Bosilegradu u 8:30 sati biće služena liturgija, a u 16:00 časova večernja služba.

B. Ivanov

Foto: Božidar Ivanov

Napisao/la

Božidar Ivanov je rođen 1970. godine. Iako ekonomista po profesiji, potpuno se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u Ustanovi Centar kulture Bosilegrad u organizacionoj jedinici Radio-televizija Bosilegrad od 1998. godine, gde kao novinar-voditelj već 18 godina učestvuje u stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-voditelj od 1998. do 2016. godine u Radio Bosilegradu iza koga stoje sati i sati emisija, reportaža, intervjua... Saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Fokus, Televizije 017 i Bugarskog nacionalnog radija. Član NUNS-a, dobitnik novinarskih priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima. Učesnik na svim BBC-ovim školama i aktivni učesnik u očuvanju informisanja na bugarskom jeziku preko Komisije za informisanje Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Republike Srbije u predhodna dva saziva.

Bez komentara

Ostavi komentar