Mineko grup planira izgradnju rudnika u Bosilegradu

Britanska kompanija Mineko grup planira da ove godine počne izgradnju novog rudnika u Srbiji, u opštini Bosilegrad, javlja Tanjug.

Ova kompanija u Srbiji već ima dva rudnika – kod Gornjeg Milanovca i Veliki Majdan kod Ljubovije.

Kako je novinarima rekao direktor kompanije Mineko limited Bojan Popović, u rudniku Bosil-Metal u opštini Bosilegrad je pre godinu i po pokrenut pilot-projekat za flotacijsku preradu rude, a plan je da iduće godine počne komercijalna proizvodnja.

“Tokom ove godine predstoji izrada Glavnog rudarskog projekta Bosil-Metala i Studije uticaja na životnu sredinu, a zatim i dobijanje neophodnih saglasnosti nadležnih ministarstava Srbije za izgradnju komercijalnog postrojenja”, kaže Popović.

Naveo je da je ta kompanija zadovoljna poslovnim rezultatima ostvarenim u 2019. godini i naveo da su njihovi rudnici u ovom regionu imali siguran plasman proizvoda, u njima je održan nivo planiranih investicija iako, je kaže, stanje na tržištu metala postalo još kompleksnije usled poremećaja u trgovinskim odnosima SAD i Kine.

Kako je rekao, posle 2017. godine, kada je zabeležen rekordni nivo cena, u drugoj polovini 2018. je došlo do smanjenja cena na međunarodnom tržištu obojenih metala, a taj trend se nastavio i u 2019. godini.

Bez obzira na to, dodaje, rudnici u okviru Mineko grupe ispunili su planove proizvodnje i nastavljena su istraživanja.

Izvor: Tanjug

Foto: Vladimir Krojf Zahariev

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar