Načelnik koji “podučava” novinare i plakati gde im mesto nije

“Naučite šta je zahtev, a šta žalba. Prijatno!” i iznenadno prekidanje telefonske veze bio je odgovor načelnika inspekcijskih službi Opštinske uprave Dimitrovgrad Cenka Ćirova, na molbu FAR-a da prokometariše slučaj lepljenja plakata, predizbornih poruka, oglasa i nekrologa na fasadu apoteke “Higija”. Sa time je FAR upoznala Slavica Vasov, rukovodilac apoteke i jasno rekla da je Opštinskoj upravi tim povodom uputila žalbu.

Tako je načelnik Ćirov umesto komentara i odgovora uspeo da uradi dve stvari. Prvo da manifestuje neprimereno ponašanje, koje nije u skladu sa kodeksom jednog opštinskog službenika i drugo da uskrati odgovor i stav opštine Dimitrovgrad o problemu apoteke “Higija” i uopšte o problemu lepljenja plakata.

This image has an empty alt attribute; its file name is 131-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 132-1024x683.jpg

Inače, izvorni problem sa plakatima na apoteci “Higija” u centru Dimitrovgrada je izgledao ovako. Portal FAR je pozvao građane da preko tog sajta ukažu na probleme ili da istaknu dobre primere u lokalnoj zajednici, pa se tako FAR-u obratila i Slavica Vasov. Ona je rekla da se apoteka, čije su prostorije deo stambene zgrade u Balkanskoj 16, godinama suočava sa problemom lepljenja plakata, stranačkih pamfleta, raznih vrsta oglasa, a u poslednje vreme i umrlica na fasadi te ustanove. Vasova je takođe ispričala da su iz “Higije” mnogo puta opominjali građane da ne lepe plakate, pogotovo u vreme predizbornih kampanja, ali to po njenim rečima nije dalo rezultata, pa su odlučili da zatraže pomoć od nadležnih opštinskih službi.

Kolektiv apoteke je komunalnoj službi pri opštini Dimitrovgrad dakle 24. decembra 2019. godine poslao dopis, koji je naslovio kao “žalba” i u njemu naveo problem sa kojim se suočava, sa nadom da će im iz lokalne samouprave izaći u susret.

This image has an empty alt attribute; its file name is 133-1024x683.jpg

Međutim, Vasova nije dobila pismeni odgovor, ali joj je rečeno, a to je i potvrdila za FAR, da apoteka sama treba da uklanja plakate, jer je zgrada u kojoj se nalazi u privatnom vlasništu, te da opština razmišlja, kako da generalno reši problem oglašavanja u gradu.

Tako je FAR dopreo do načelnika inspekcijskih službi Cenka Ćirova, koji je svojim postupkom, sem pitanja lepljenja plakata otvorio još jedno bitno pitanje. Kako treba da se ponašaju opštinski službenici prema novinarima, a još više prema građanima, čiji je lokalna samouprava servis, koji oni finansiraju.

Na kraju da kažemo i to da Pravilnik o pravilima ponašanja zaposlenih u Opštinskoj upravi Dimitrovgrad, između ostalog, predviđa disciplinsku odgovornost za zaposlene koji se neprimereno, grubo i nekulturno ponašaju prema drugim zaposlenima i trećim licima.

Ništa više, ali ni ništa manje od toga.

Izvor: FAR

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar